Българин има технологично решение срещу криптовируса WannaCry

28835
Българин има технологично решение срещу криптовируса WannaCry
Снимка: Pixabay

Новият компютърен криптовирус WannaCry предизвика сериозни проблеми в цял свят. Куп експерти изказаха мнения относно виртуалната напаст, но се оказва, че българин има техническо решение за защита от вируса.

Пред Actualno.com инженерът Константин Пицин, който е автор на програмата, даде повече подробности. На практика тя действа като превенция срещу криптовируси, а не помага за оправяне на щети щом вирусът е влязал в съответното устройство и е архивирал всички файлове, искайки откуп за тях.

Какво е решението – без да разкрива ноу-хау за продукта, г-н Пицин обясни, че програмата не позволява достъп на вируса до каквито и да е файлове. С програмата файловете, които искаме да защитим, се записват на отделен сървър (физическа или виртуална машина), като веднъж записан файлът не може да се модифицира и до него няма как да достигне нито един вирус. Файлът не може да се редактира – ако има редакция от страна на потребителя, всъщност бива правен нов запис и нов файл. Файловете се подреждат с времева щампа – т.е. дата и час на записа и така потребителят знае кога файлът е бил променен.

Хакери изнудват Walt Disney с откраднат филм

Изпълнителният директор на компанията Walt Disney Боб Айгър призна, че компютърни пирати са откраднали непоказван досега филм и искат о...

За по-претенциозните и вманиачени потребители има и още една възможност – сами да избират пътя, по който записват файла си, а не това да става автоматично. Това, разбира се, изисква малко повече усилия и едва ли ще е опция за нетърпеливи обикновени потребители, но повишава сигурността, тъй като за евентуален вирус, влязал в устройството ви, ще е много по-трудно да открие къде е записан файлът и да опита да го атакува и промени.

Няма проблем файловете, които искаме да защитим, да бъдат записвани на „сигурния“ сървър и на устройството, което ползваме в момента т.е. на повече от едно място. Няма проблем и да се записват всякакви видове файлове, твърди г-н Пицин.

Идеята за програмата ми дойде от годините опит от работа с администриране на сървъри, сподели Константин Пицин пред Actualno.com.

Предизвикателство

МВР: Само една областна администрация е нападната от вируса WannaCry, поражения в България няма

Към 15.00 часа, в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry к...

Всеки, който иска да опита силите си срещу новата програма и да я разбие, може да го стори. Има обаче няколко условия – да се съгласи опитът му да бъде записан на видео, както и да изпрати своите контакти на следния имейл – editors@webground.bg. Обратна връзка ще бъде давана само на хора, които изпратят и телефон, на който могат да бъдат потърсени.

WannaCry

Според г-н Пицин никой не би могъл да ви помогне, ако новият компютърен вирус WannaCry влезе в устройството, което ползвате и архивира файловете ви. Единствено хакерът може да разархивира криптираните файлове, но това едва ли е много вероятно.

Инженерът заяви и, че разпространението на вируса може да се случи и по доста подли начини. Това може да стане например чрез торент. Ако едно устройство е заразено, то чрез торент може да стигне до други устройства. В случая с торентите много опасни са компютърните и видеоигрите. Потребителят задължително трябва да кликне, за да задейства зловредния скрипт, а през игри и програми човек може да бъде подлъган по-лесно, отколкото чрез т.нар. фишинг – изпращане на имейли с прикачен файл с вирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии