Българин изобрети първата иновативна игрова система, подходяща за деца, възрастни и незрящи (СНИМКИ И ВИДЕО)

21992
Българин изобрети първата иновативна игрова система, подходяща за деца, възрастни и незрящи (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимка: GEMJI

GEMJI (Гемджи) е революционна система от 70 магнитни чипа, които оживяват във всяка ръка и са в непрестанна трансформация, както на игралното поле, така и в пространството. Хибрид между игрова система и 3D магнитен конструктор, GEMJI няма аналог както у нас, така и по света и запленява както малките, така и възрастните с потенциала си, който не познава граници.

В основата на идеята е Маргарит Ралев - инженер, основател на дигитална агенция, създател на БДГ (Българска Дизайн Група) и баща. Още в края на 2016 г. той решава да срещне уменията си на дизайнер с тези на баща на любопитно момиченце, което обича да играе настолни игри. Мисията му е да намери пресечната точка между развлекателно и полезно, като създаде игра, която да има много и различни приложения, да се побира в джоб и да бъде забавна както за нея, така и за него и приятелите му.

Дългият списък от изисквания налага тази игра да се превърне в своеобразна игрова система, която да се развива и разгръща спрямо броя на играчите, тяхната възраст, настроение и ниво. Идеята му се избистря във формата на 70 двулицеви плоски плочки, наподобяващи чипове, но с малко по-различна (квадратна) геометрия. Всяка плочка е носител на минималистичен графичен език. Графичната маркировка на чиповете съответства на цифрите 0-1-2-3-4, които са подчинени на математически вариации, позволяващи да се играят множество различни игри.

Чиповете се мият лесно и бързо, което доказва, че играта е дори COVID-съобразена.

Отнема му близо година да намери точния материал и форма за GEMJI. В търсенето си той пробва различни комбинации за повърхност и цвят и накрая достига точната формула - черно-бели чипове от ABS пластмаса. Тези иначе просто изглеждащи чипове всъщност са необикновени. От една страна с уникалния графичен език, а от друга с това, че въпреки дебелината си от едва 3мм, в тях е вградена система от над 500 магнита. Схематичното им разпределение позволява на Маргарит да опитоми магнитното поле и да създаде здрава връзка между тях.

В сърцето на GEMJI е идеята да приобщава, а не да разделя. Благодарение на иновативния си дизайн, игровата система дава възможност на всички да бъдат равностойни противници, включително и хора с увредено зрение. В това отношение системата се базира на 3 основни точки - тактилност, механика и звук. Характерният релефен дизайн на всеки чип, магнитната решетка и уникалният звук, който издават чиповете, превръща GEMJI в първата по рода си игра, подходяща и за незрящи хора.

“Може да се играе едновременно от зрящи и незрящи. На практика събира хората” - Росица, Фондация “Хоризонти”

Светът на GEMJI е необятен. Чрез адаптивния и функционален дизайн игровата система позволява да се играят различни по трудност и характер авторски игри, както и да се адаптират множество класически като Домино, Дама, Царската Игра на Ур и други. Към днешна дата над 30 игри са вписани в книжката, придружаваща всяка кутия GEMJI. Сред тях има стратегически игри, такива за логика, памет, сръчност, образователни и състезателни. Екипът развиващ GEMJI, вече е съставил и игри свързани с основите на програмирането - бинарни операции, подреждане на масиви, команди и др.

Всеки притежател на GEMJI може да създаде и собствена игра, която да именува по своя преценка, и да входира правилата й като предложение, за да стане достъпна за цялата общност. Всичко това се случва на сайта на GEMJI, който функционира като отворена платформа.

Чрез вградените магнити в чиповете, GEMJI се трансформира и в 3D конструктор, който позволява на въображението да се развихри в пространството в търсене на нови форми и приложения.

При най-малките, които все още изпитват затруднение с усвояването на игрови правила, конструктора помага за развиването на фината моторика и чувството за обем.

От днес GEMJI е наличен в платформата за групово финансиране Kickstarter и може да се регистрирате за не повече от 30 секунди. Записвайки се за него, вие ще получите играта на значително по-ниска цена. Най-хубавото е, че ако се запишете сега, играта ще пристигне при вас около коледните празници. А защо не изненадате свой близък с подобен уникален и толкова интересен подарък? Какво чакате, действайте!

Забавлението е гарантирано!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com