Денят на истината за Huawei. Ще ги пожали ли Тръмп или ще ги изхвърли от САЩ?

4030
Денят на истината за Huawei. Ще ги пожали ли Тръмп или ще ги изхвърли от САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Дали Доналд Тръмп ще удължи лиценза на Huawei за САЩ или ще наложи тотална забрана на китайския гигант? Напоследък този въпрос си задават всички, които следят сагата между най-силната държава в света и една от най-мощните технологични компании.

През уикенда Тръмп заяви, че не желае да прави бизнес с китайската компания, тъй като я смята за заплаха за националната сигурност на страната му. Президентът на САЩ поддържа тази позиция от няколко месеца, а администрацията му упорито се опитва да откаже от търговията с Huawei не само американските фирми, но и останалите съюзни държави и компании.

Прости ли Тръмп на Huawei?

Месец и половина след като наложи тежки ограничения на китайския технологичен гигант Huawei, президентът на САЩ Доналд Тръмп загов...

През май Министерството на търговията на САЩ вкара китайския гигант в черен списък, което блокира пътя на компанията към купуване на компоненти и технологии от американски производители. Huawei заяви, че забраната е в ущърб на САЩ и американския бизнес. Впоследствие обаче властите разхлабиха забраната, което даде възможност на Huawei да купи някои американски стоки.

Тръмп трябва да обяви по-късно днес дали временният лиценз на Huwei за бизнес с американски фирми ще бъде продължен с нови 90 дни. Спирането на лиценза на практика означава тотална забрана за бизнес на най-силната икономика с китайската компания. Вашингтон вече забрани на държавните институции да купуват оборудване и услуги от Huawei.

Според източници на The Wall Street Journal и Reuters лицензът ще бъде продължен, което ще запази достъпа на китайския гигант до най-богатия пазар в света. Това ще даде възможност на китайската компания да поддържа съществуващите си далекосъобщителни мрежи (много от които са в дълбоката провинция на САЩ) и да предоставя актуализации на софтуера на телефони Huawei.

Ситуацията около лиценза на компанията, която се превърна в ключов фактор в преговорите с Китай, обаче продължава да бъде несигурна. Решаващ може да се окаже проведения през уикенда разговор между Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин и отстъпките, на които е склонна всяка от двете страни. През юни президентите на САЩ и на Китай обявиха примирие в търговската и технологичната си война, като Вашингтон се отказа да обложи с още мита китайски вносни стоки.

Глас от Белия дом с молба да бъдат забавени мерките срещу Huawei - заради проблеми за САЩ

Действащият ръководител на бюджета в Белия дом Ръс Воут се опитва да забави прилагането на наложените ограничения срещу китайския техно...

Решението на Вашингтон обаче зависи и от американските технологични фирми, които оказват натиск на властите да запазят лиценза на Huawei.

Основните продуктови линии на компанията – като телекомуникационно оборудване, сървъри, мрежово оборудване и дори смартфоните – имат много дълги и сложни вериги на доставки. Китайският гигант няма как да получи тези модерни технологии, освен да ги купи от американски компании, обясняват експерти.

Доставчиците на Huawei досега са подали над 50 заявления за разрешение за търговия с технологичния гигант. От 70 млрд. долара, които китайският гигант е вложил в покупка на компоненти през 2018 г., около 11 млрд. долара са отишли в американски фирми, сред които са водещите Qualcomm, Intel и Micron Technology.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии