X
 
 

Денят на истината за Huawei. Ще ги пожали ли Тръмп или ще ги изхвърли от САЩ?

3513 6
photo of Денят на истината за Huawei. Ще ги пожали ли Тръмп или ще ги изхвърли от САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver
Дали Доналд Тръмп ще удължи лиценза на Huawei за САЩ или ще наложи тотална забрана на китайския гигант? Напоследък този въпрос си задават всички, които следят сагата между най-силната държава в света и една от най-мощните технологични компании.

През уикенда Тръмп заяви, че не желае да прави бизнес с китайската компания, тъй като я смята за заплаха за националната сигурност на страната му. Президентът на САЩ поддържа тази позиция от няколко месеца, а администрацията му упорито се опитва да откаже от търговията с Huawei не само американските фирми, но и останалите съюзни държави и компании.

Прости ли Тръмп на Huawei?

Месец и половина след като наложи тежки ограничения на китайския технологичен гигант Huawei, президентът на САЩ Доналд Тръмп загов...

През май Министерството на търговията на САЩ вкара китайския гигант в черен списък, което блокира пътя на компанията към купуване на компоненти и технологии от американски производители. Huawei заяви, че забраната е в ущърб на САЩ и американския бизнес. Впоследствие обаче властите разхлабиха забраната, което даде възможност на Huawei да купи някои американски стоки.

Тръмп трябва да обяви по-късно днес дали временният лиценз на Huwei за бизнес с американски фирми ще бъде продължен с нови 90 дни. Спирането на лиценза на практика означава тотална забрана за бизнес на най-силната икономика с китайската компания. Вашингтон вече забрани на държавните институции да купуват оборудване и услуги от Huawei.

Според източници на The Wall Street Journal и Reuters лицензът ще бъде продължен, което ще запази достъпа на китайския гигант до най-богатия пазар в света. Това ще даде възможност на китайската компания да поддържа съществуващите си далекосъобщителни мрежи (много от които са в дълбоката провинция на САЩ) и да предоставя актуализации на софтуера на телефони Huawei.

Ситуацията около лиценза на компанията, която се превърна в ключов фактор в преговорите с Китай, обаче продължава да бъде несигурна. Решаващ може да се окаже проведения през уикенда разговор между Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин и отстъпките, на които е склонна всяка от двете страни. През юни президентите на САЩ и на Китай обявиха примирие в търговската и технологичната си война, като Вашингтон се отказа да обложи с още мита китайски вносни стоки.

Глас от Белия дом с молба да бъдат забавени мерките срещу Huawei - заради проблеми за САЩ

Действащият ръководител на бюджета в Белия дом Ръс Воут се опитва да забави прилагането на наложените ограничения срещу китайския техно...

Решението на Вашингтон обаче зависи и от американските технологични фирми, които оказват натиск на властите да запазят лиценза на Huawei.

Основните продуктови линии на компанията – като телекомуникационно оборудване, сървъри, мрежово оборудване и дори смартфоните – имат много дълги и сложни вериги на доставки. Китайският гигант няма как да получи тези модерни технологии, освен да ги купи от американски компании, обясняват експерти.

Доставчиците на Huawei досега са подали над 50 заявления за разрешение за търговия с технологичния гигант. От 70 млрд. долара, които китайският гигант е вложил в покупка на компоненти през 2018 г., около 11 млрд. долара са отишли в американски фирми, сред които са водещите Qualcomm, Intel и Micron Technology.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  До №3 - добре ли припечелваш като w.h.o.r.e ?
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  №2, ти не си "комунист", а редови боклук. То вече комунисти няма.
 • 16.20 2 16.20 преди 1 месец Профил на трол?
  Следващият ми телефон задължително ще е с Harmony OS. Краварите са толкова incredible п.р.о.с.т.и като се мислят за властелини. Умирате и това се вижда. От 20 години чакам краха ви и ще го видя :) Айде сега слугинската с.г.а.н да почне да ме плюе, че съм комунист :)
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А руски телефон га ша си купиш, бляд безроден?
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  значи пак си купуваме всичко от щатите, никаква жал за комунетата
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Бойкот за комунетата да се забрани всяка тяхна стока евтини ментета!!!комунизъм=лъжа голяма.
  : 2 !
missing image
Създадено е Кралство Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата...