Доклад: По времето на Янева е имало стотици безконтролни подслушвания, включително и на дипломати

2030
Доклад: По времето на Янева е имало стотици безконтролни подслушвания, включително и на дипломати
Снимка: бгнес

Безконтролно и неефективно подслушване с разрешение от Софийския градски съд (СГС). Това са част от констатациите в доклад на новото ръководството на съда, който вече е изпратен до главния прокурор.

Докладът на настоящия председател на СГС Калоян Топалов всъщност сезира главния прокурор за престъпления, които са вършени от предходното ръководство в лицето на Владимира Янева. Тя беше отстранена от поста именно заради незаконно подслушване и има условна присъда на втора инстанция.

„Много искания, много разрешения - никакъв резултат”, така Топалов определи работата на предшественика си, предаде Нова телевизия.

Според доклада:

През 2009 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 3 677 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 3 662 броя. Постановените откази са 15 броя. Получените веществени доказателствени средства през 2009 година са 390 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

ВКС решава до месец за Владимира Янева

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе с решение в срок по делото срещу бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Влади...

През 2010 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 6 228 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 6 213 броя. Постановените откази са 15 броя. Получените веществени доказателствени средства през 2010 година са 709 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

През 2011 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 6 010 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 6 008 броя, като в този брой се включват 37 броя дадени разрешения за използване на специални разузнавателни средства при условията на чл. 18 ЗСРС. Постановените откази са 2 броя, като няма постановени откази във връзка с постъпили искания по чл. 18 ЗСРС. Получените веществени доказателствени средства през 2011 година са 799 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

През 2012 г. започва слаб спад в разрешенията - от постъпили 5 561 искания, разрешени са 5 556. През 2013 година исканията вече 4 324 броя, а разрешенията - 4 304. През 2014 година исканията, въпреки че продължават да спадат, държат висок брой - 3 579. Разрешенията са 3 549 бр.

Първият сериозен спад на исканията се наблюдава през 2015 г. Тогава са направени 1 190 искания, като са разрешени 916. Рекордно нисък е броят на разрешените подслушвания през 2016 г. Тогава са постъпили 312 искания, като отказите са 165. На практика тогава съдът е разрешил прилагането на СРС в 147 случая.

Съдийската колегия наказа бившия шеф на СРС Методи Лалов

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов беше наказан със забележка от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тов...

Според доклада в периода от 2009 до юни 2014 г. в регистрите на съда не са вписвани имената на съдиите, които са се произнасяли по съответните искания. По този начин не може да бъде направен статистически анализ за броя на произнасянията от председателя на съда и заместниците му. На практика до 17 август 2015 г. контролът върху издаването на разрешения за СРС е бил занижен. За първи името на съдия е вписано на 10 юни 2014 г., когато по препоръка на Бюрото за контрол на СРС е създаден регистър за вписване на издадените разпореждания.

Въпреки че през 2015 г. се наблюдава спад на разрешенията за прилагане на СРС, се наблюдават сериозни нарушения на закона при издаването им. Така например има издавани разрешения за проследяване и подслушване спрямо едно и също лице, за един и същ период от време, като искането е това да стане от две различни служби. Има и случаи, при които не се посочва къде се намира разследваното лице - на територията на страната или зад граница и дали въпросното лице е български гражданин или не.

Подслушвани са посолства

Топалов на практика потвърди чутото преди година и половина в записите от т.нар. афера "Яневагейт", в които съдия Владимира Янева заявява, че са били подслушвани посолства. В доклада се казва, че 52 пъти съдът е разрешил подслушване и следене на лица, които се ползват с дипломатически имунитет.

В началото на 2016 г. стана ясно, че ДАНС е започнала проверка на тези твърдения, но до този момент от агенцията не са уведомявали за констатациите на проверката. Предвид факта, че заявленията за подслушване на посланици най-вероятно са дошли именно от агенцията, е малко вероятно ДАНС да се "самоуличи" в нарушение на закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com