Facebook е изправен пред глоба от ЕС за 1,63 млрд. долара заради пробива в сигурността

1183
Facebook е изправен пред глоба от ЕС за 1,63 млрд. долара заради пробива в сигурността
Снимка: Istock/Guliver

Европейска комисия, отговаряща за неприкосновеността на личните данни, може да наложи глоба на Facebook от цели 1,63 млрд. долара с оглед на признанието от петък на водещата социална интернет медия, че наскоро е имало пробив в сигурността, засегнал близо 50 милиона от нейни потребители.

Тази голяма по размер глоба може да бъде наложена, ако регулаторният орган установи, че компанията е нарушила стриктните нови правила на ЕС за неприкосновеността на личните данни, съобщава агенция MarketWatch.

Удариха Facebook: 50 милиона акаунта са хакнати

Facebook претърпя хакерска атака на личните акаунти на 50 милиона души, признаха от компанията, пише The Independent. Разбиването на к...

Ирландската комисия за защита на личните данни (DPC), която е водещ регулатор по отношение на Facebook, заяви през уикенда, че е поискала повече информация от компанията за естеството и мащаба на нарушението, включително кои граждани на ЕС биха могли да бъдат засегнати от хакерския пробив.

В имейл изявление регулаторът посочи, че е "притеснен от факта, че това нарушение е открито във вторник и е засегнало милиони потребителски профили, но Facebook не е в състояние да изясни в този момент естеството на нарушението и рискът за потребителите".

Говорител на Facebook заяви в неделя, че компанията ще отговори на последващи въпроси на Ирландската комисия за защита на личните данни и ще информира регулаторите за по-нататъшните разработки. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в петък, че социалната мрежа е била подложена на масивна хакерска атака, засегнала личните данни на близо 50 милиона нейни потребителите и че компанията все още се опитва да определи редица подробности около обхвата и въздействието на осъществени пробив в сигурността.

Според агенция MarketWatch, това е един от първите важни тестове за това как регулаторите ще прилагат разпоредбите за известяване на нарушенията и сигурността на данните в новия европейски закон, наречен Общ регламент за защита на данните (GDPR), който влезе в сила по-рано тази година. Това също така може да е знак, че заплахата от солени глоби по този нов закон вече променя и начина, по който фирмите се справят с големи нарушения, принуждавайки ги да ги разкриват по-бързо и по-публично отпреди, предава БНР.

26% от американците вече не ползват Facebook

Около 26% от потребителите на Facebook в САЩ са отстранили мобилното приложение от устройствата си през изминалата година в светлината ...

Междувременно агенция Ройтерс предаде, че ръководителят на германския антитръстов регулатори е заявил в понеделник, че е "много голям оптимист", че неговият офис ще предприеме действия срещу Facebook през тази година, след като е установил, че компанията е злоупотребила с господстващото положение на пазара, събирайки лични данни за хората без тяхното съгласие.

"Понастоящем оценяваме мнението на Facebook за предварителната ни преценка и съм много оптимистичен, че ще предприемем още стъпки, дори до края на тази година, каквото и да означава това", заяви президентът на Федералния антикартелен офис Андреас Мюнд по време на конференция за конкурентното право в Берлин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии