Facebook заплашва да се изтегли от Европа

2704
Facebook заплашва да се изтегли от Европа
Снимка: Getty Images

Facebook заплаши, че може да напусне Европа, ако регулаторните органи на Стария континент не отстъпят относно начина, по който компанията прехвърля данни в САЩ. Това стана след решение на съда в Дъблин, Ирландия, според което Facebook трябва да спре прехвърлянето на данни към сървъри отвъд Океана, тъй като има опасения, че те могат да бъдат на разположение на правителството на Съединените щати, пише Vice.com. Съдебното решение е на първа инстанция т.е. може да се обжалва.

“Ако това решение не бъде отменено, не е ясно как в тези условия ще продължим да предоставяме услугите на Facebook и Instagram в Европейския съюз“, заявява адвокатът и директор на отдела за защита на данни на компанията за Ирландия Ивон Кънейн в клетвена декларация по делото. Според нея, над 400 милиона европейски потребители на социалната мрежа могат да бъдат засегнати.

Facebook подготвя умни очила, свързани със смартфони

Марковите очила Ray-Ban, превърнати от Facebook в носител на технология, са ранна стъпка в проект за създаване на футуристични очила, к...

Facebook отвърна на съдебния удар, като заведе на свой ред дело. Предстои съдът да разгледа жалбата през месец ноември. От компанията вече се оплакаха, че са имали едва три седмици, за да реагират при иска, по който вече са осъдени, като според Кънейн този период е абсолютно неадекватен, а в социалната мрежа не са били уведомени за разследването преди обявяването на решението на съда.

Тя е недоволна и от факта, че това решение е еднолично на ирландския комисар за защита на данните Хелън Диксън. Кънейн също така изрази учудването си, че подобни мерки се взимат само спрямо Facebook, въпреки че почти всички технологични гиганти работят по този начин и прехвърлят данни в САЩ.

Говорител на компанията от своя страна заяви, че Facebook не заплашва да се изтегли от Европа, като допълни, че съдебното решение просто показва начините, по които социалната мрежа и други големи компании разчитат на трансфера на данни между ЕС и САЩ.

Освен че заплашва с изтегляне на компанията от Европа, Кънейн посочва, че Facebook е важен инструмент в свободата на изразяване за своите 410 милиона европейски клиенти. Тя казва и, че компанията е привлякла колосалната сума от 208 милиарда евро от реклами на фирми, ползващи платформата. "Това, което Кънейн премълчава обаче, е, че социалната мрежа е използвана и за насаждането на дезинформация и теории на конспирацията, както и че е използвана за манипулиране на резултатите от изборите на Стария континент, включително и решението на Великобритания за Brexit", пише още Vice.com.

Facebook ще информира потребителите за климатичните изменения

„Фейсбук“ обяви създаването на специален информационен център за климата „Climate Science Information Center“, ...

Целият бизнес модел на Facebook се базира на лесното и бързо прехвърляне на данни по земното кълбо, така че потребителите да могат да получават насочена към техните интереси реклама. Чрез нарушаването на този поток на информация, Европейският съюз заплашва потенциалната печалба на Facebook, а това е нещо, което компанията взима много сериозно.

Според експерти заплахите на компанията са напразни. “Идеята, че Facebook ще се изтегли от европейския пазар е абсурдна и смятам, че никой не вярва в това“, казва изследователят Майкъл Вийл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии