Губим 100 млн. лв. по европрограма "Наука"?

3424
Губим 100 млн. лв. по европрограма "Наука"?
Снимка: Thinkstock

Забавяне при конкурсите за изграждане на научни центрове с 350 млн. лв. от ОП "Наука и образование" може да се окаже фатално и страната ни да загуби евросредства.

Към момента няма сключени договори с избраните 405 международни експерти, които трябваше да оценяват подадените 44 научни проекта. Това значи, че определените срокове за приключване на оценяването няма да се спазят, т.е. реалното стартиране на процедурите по изграждане на научни центрове ще закъснее и страната ни няма може да отчете изпълнението им през междинния период през 2018 г. Според експерти това може да ни коства загуби от 100 млн. лв, съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

Кунева видя мръсна игра за европарите за наука, иска ГЕРБ да каже за учителските заплати

Една от лъжите, които плъзнаха покрай ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", е, че тя е спряна. Програмата не е спряна, но за...

Зациклянето в момента идва от казуса с оценката на проектите за изграждане на 12 научни центъра, който е доста заплетен. В края на февруари т.г. тогавашният просветен министър Меглена Кунева обяви обществена поръчка за 2 млн. лв. за избор на фирма оценител на 44-те подадени научни проекта. Наследникът й проф. Николай Денков обаче бе принуден да я прекрати, тъй като подадените оферти не съответстваха на обявените изисквания. Той обяви нова процедура за двойно по-малко пари (900 хил. лв.) за директно набиране на международни учени, в резултат на която бяха събрани 405 кандидатури от цял свят.

Междувременно започна да тече първият етап от проверката на научните проекти - за допустимост и административно съответствие. Тя трябваше да приключи най-късно в края май, когато следваше да са сключени и договорите с индивидуалните оценители. По план вторият етап на оценката - за научната стойност на подадените проекти - трябваше да започне в началото на юни, а първите договори със спечелилите кандидати да се сключат около септември.

Това обаче очевидно няма как да стане, тъй като договори с 405-те набрани международни оценители към момента няма, става ясно от отговора на МОН до "Сега". От министерството поясниха, че в момента определят "за всеки проект подходящия научен профил на международните оценители, които да извършат техническата и финансовата оценка на проектите". От изявление на просветния министър Красимир Вълчев пък се разбра, че все още не е приключил дори първият етап на оценка на проектите, тъй като на кандидатите е било отпуснато допълнително време, в което да представят някои липсващи документи.

Вълчев призна, че договори с индивидуалните оценители не се сключват, защото се чака решението на Върховния административен съд по казуса със спряната обществена поръчка за избор на фирма оценител. Италианската фирма, кандидатствала по въпросната първа процедура, обжалва прекратената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията и тя отсъди в нейна полза. МОН обжалва решението на КЗК пред ВАС, чието решение се чакаше миналата седмица. Съдът още не се е произнесъл и е поискал допълнителна информация.

Започва нова процедура за набиране на оценители на научни проекти по ОП „Наука и образование”

Звеното за техническа помощ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) прекрати обществената поръчка за и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование