Хакери от САЩ атакували централната избирателна комисия на Еквадор

1254
Хакери от САЩ атакували централната избирателна комисия на Еквадор
Снимка: Getty Images/Guliver

Действащият президент на Еквадор Рафаел Кореа твърди, че сайтът на Националния избирателен съвет на страната е бил атакуван в деня на президентските избори. Хакерите са действали от територията на САЩ.

Както съобщава в събота вестник „Телеграфо”, цитиран от ТАСС, държавният глава е заявил това по време на изказване в провинция Лос Риос.

Специален отдел на ФБР ще разследва руската намеса в американските избори

Американското Федерално бюро за разследване смята да създаде специален отдел в централата на ведомството във Вашингтон, който ще коор...

„Става дума за заговор на националните и международни десни сили, които знаеха, че ще загубят, знаеха, че изборите в Еквадор са много важни. Те бяха отчаяни, не искаха да признават поражението си”, казал Кореа, цитиран от "Телеграфо". Според президента сайтът е бил изваден от строя за 18 минути на 2 април около 19 часа по местно време (3 часа на 3 април, бълг.вр.), по време на преброяването на гласовете.

На 2 април в Еквадор бе проведен вторият тур на президентските избори. Според официалните данни кандидатът на управляващия ляв блок „Алианс ПАИС” Ленин Морено получи подкрепата на 51,14% от избирателите. Съперникът му, който представляваше дясноцентристкото „Движение КРЕО” Гилермо Ласо получи 48,86% от гласовете.

Изгубилият кандидат отказа да признае резултатите. „В съответствие със закона и конституцията ще поискаме да бъдат преброени отново глас по глас от цялата територия на страната”, заяви Ласо.

Привържениците му провеждат демонстрации по улиците на еквадорските градове с искания да бъдат преразгледани резултатите от гласуването.

Разказът на един руски хакер: По-лесно е да хакнеш избори, отколкото eBay

Според Сергей Павлович, един от най-прочутите рускоговорящи хакери, "е много по-лесно да хакнеш едни избори, отколкото eBay или банкова...

Ласо вече заяви пред Организацията на американските държави, че по време на изборите в Еквадор е имало нарушения. Въпреки тези заявления на опозицията лидери на държави в региона като Аржентина, Перу, Мексико и Венецуела вече поздравиха Морено с победата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка