Хакерите ще ни следят по звуците от писане

2995
Хакерите ще ни следят по звуците от писане
Снимка: iStock/Guliver

Благодарение на все по-изпипаните смартфон технологии, хакерите скоро ще могат да засичат и анализират звуците от писане на клавиатурата или дигиталното въвеждане на информация - и да разкриват точно какво пишат хората на своите устройства, съобщава „Уолстрийт Джърнал“.

Все по-голям брой академични изследвания установяват, че акустичните сигнали или звуковите вълни, произведени при въвеждането на информация в нашите телефони, могат да се използват от хакери за разчитане на текстови съобщения, пароли, ПИН и друга лична информация. Такива атаки могат да се извършат, казват експертите, ако потребителите на смартфони изтеглят приложение, заразено със зловреден софтуер, чрез който се получава достъп до такива смартфон сензори като микрофони, акселерометри и жироскопи.

Смартфоните изместиха телевизорите в САЩ

За първи път проучвания установиха, че средният възрастен американец прекарва повече време, използвайки мобилното си устройство, отколк...

Скорошно проучване, едно от последните демонстрации на хакерство, използващо акустиката, установи, че микрофоните в Андроид устройствата могат да се използват за улавяне на вибрациите, които се получават, когато използвате виртуалната клавиатура на телефона или таблета. Звуковите вълни, които се записват, могат след това да се интерпретират така, че да разпознават къде на екрана сте натиснали и кои бутони сте ударили.

Въз основа на резултатите, използвайки 45 участници, изследователите от университета Кеймбридж в Англия и университета Линшьопинг в Швеция са успели да възстановят с точност цифрови кодове, букви и цели думи. Например в 10 опита изследователите, използвайки алгоритъм за машинно обучение, който класифицира всяка вибрация, са разбили седем от 27 пароли на смартфон и 19 от 27 пароли на таблет, предаде БГНЕС.

Проучването е достъпно онлайн в архив от академични доклади на университета Корнел.

Иля Шумайлов, кандидат по компютърни науки и технологии в университета в Кеймбридж е автор на изследване, което предлага компаниите да проектират смартфони, сигнализиращи на потребителите чрез техните микрофони и други сензори когато има възможен пробив.

Редица предишни проучвания са изследвали множество начини, по които акустичното хакване на смартфони може да се осъществи. В ранна статия в тази област от 2012 г. изследователите от университета в Пенсилвания разглеждат как акселерометърът на смартфона, който се използва за измерване на стъпки, може да бъде пренасочен от хакери за събиране на екранни вибрации, които след това могат да се използват за извличане на ПИН и пароли. Това проучване беше представено на конференция по сигурността на приложенията в Орландо, Флорида, през 2012 г.

"Умен" волан ще подсказва на шофьора кога да завие

Компанията Jaguar Land Rover разкри най-новото си изобретение - волан, който подсказва или напомня на шофьора за приближаване на завой,...

Адам Авив, автор на изследването и в момента асистент по компютърни науки в Американската военноморска академия, казва, че изследователите проучват също дали могат да се използват акселерометри за улавяне на вибрациите от речта. Въпреки че е трудно да се анализират точните фрази по този начин, казва той, хакерите биха могли да използват звуковите вълни, за да определят лична идентифицираща информация като възраст и пол.

Авив обаче смята, че притесненията за акустични атаки са донякъде раздути, поне в момента. Точно сега, обяснява той, подобни атаки са по-скоро предмет на академично проучване, отколкото на реална заплаха. Все още е трудно да се извлече акустична информация от смартфони, но това може да се промени с подобряването на технологиите.

За щастие има предпазни мерки, които потребителите на смартфони могат да предприемат, за да подкопаят евентуална атака, според Филип Бриск, доцент по компютърни науки и инженерство в университета на Калифорния, Ривърсайд. Такива стъпки включват инсталиране само на приложения от надеждни източници и предоставяне на достъп до микрофон само на приложения, които имат нужда от него, казва д-р Бриск.

Шумайлов от своя страна казва, че въпреки настоящите пречки за подобни атаки, трябва да се подготвим.

"Ако точно сега наистина е трудно да си представим, че някой осъществява такива атаки", казва той, "в близко бъдеще те определено ще бъдат факт."

Тръмп забрани на американски фирми да ползват оборудване на чужди телекоми

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение, за да забрани на американски компании да използват оборудване на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии