Huawei Watch 3 Pro: Умен часовник с много таланти

14882
Huawei Watch 3 Pro: Умен часовник с много таланти
Снимка: Начо Стригулев

Шест години след успешния Huawei Watch компанията представя на нашето внимание своята нова серия умни часовници Huawei Watch 3 и Watch 3 Pro. Техният дизайн е в стила на класическия изискан ръчен часовник. Традиционно Huawei доказват репутацията си, че правят качествен хардуер. Цялостното усещане е за класа и солидна изработка. Липсват “остри ръбове” в буквалния и преносния смисъл. Корпусът на “обикновения” Watch 3 е от висококачествена неръждаема стомана, а гръбчето е от приятна на допир керамика. Watch 3 Pro добавя корпус от използвана в аерокосмическата индустрия титаниева сплав, както и избор между титаниева или кожена каишка. “Професионалистът” разполага и с по-голяма батерия, с капак от сапфирено стъкло, както и с двуканален GPS за по-голяма прецизност в навигацията.

С тегло от 63 грама и габарити 46,2 x 46,2 x 12,15 мм, Huawei Watch 3 не е миниатюрен часовник, като вариантът Watch 3 Pro добавя още малко към тези числа. Този факт обаче не пречи и двата вида да са удобни за носене и употреба. Проектантите на Huawei са сполучили с потребителския интерфейс и ергономията. С часовника се борави интуитивно и безпроблемно с познатите движения на сензорния екран, в комбинация с въртящата се коронка (служи едновременно за натискане и скролване) допълнителен програмируем бутон.

Чудесният сензорен 1,43-инчов (466 x 466) AMOLED дисплей е всичко, което бихме могли да искаме от екран с тези размери. Той е достатъчно ярък за безпроблемна видимост на дневна светлина; с живи цветове, с добра честота на опресняване (60Hz) и плътност на пикселите (326ppi), както и с автоматична настройка на яркостта.

В софтуерно отношение пъзелът също е подреден правилно. Разработената от Huawei операционна система HarmonyOS осигурява бърз, лек и непринуден достъп до всичко необходимо, включително подредените в “решетка” налични приложения. Ако някога сте използвали умен часовник, ще ви трябва около минута, за да се ориентирате за всичко в Watch 3. Ако ви е за първи път добавете още минута.

Първоначалната настройка е лесна. Ако сте с телефон на Huawei трябва просто да си инсталирате приложението Huawei Health. Ако сте с Android модел от друг производител трябва първо да изтеглите App Gallery. Huawei Watch 3 идва с предварително инсталираните “апове”, като освен това има достъп и до нарастваща галерия приложения чрез AppGallery. Сред тях са навигационната услуга на Huawei Petal Maps, приложението за радио стрийминг и подкасти myTuner.app, мениджърът на задачи TickTick и такси приложението Maxim.

От момента, в които “чифтосате” часовника с телефона си, можете да използвате Watch 3 като компактен ръчен Bluetooth терминал, на който да получавате известия и да приемате или правите обаждания, да получавате и отговаряте на SMS-и. Устройството разполага още с GPS (двуканален при Watch 3 Pro), Wi-Fi и NFC връзка. Нещо повече, Watch 3 поддържа eSIM, което означава, че можете да го използвате за 4G мобилни разговори и интернет, напълно самостоятелно от смартфона си, с вашия номер и абонаментен план.

Към момента в България такова eSIM клониране се поддържа от A1. Да се надяваме, че това скоро ще стане възможно и при другите мобилни оператори. Тази възможност е супер удобна в случаи когато, да речем, спортувате и не е удобно да носите телефона си. Затова комбинацията от Watch 3 и безжични слушалки е “вълшебна” комбинация - можете да останете във връзка със света и без телефона си. Друго приятно нещо, което можете да правите с Watch 3 без смартфон е да слушате музика, която да запишете на 16-те GB памет на носимото устройство.

Без изненада, фитнес и уелнес функционалността също е солидна. Тя включва над 100 различи режима (6 от тях с автоматично разпознаване), заедно с проследяване на пулса, стреса, съня, кислородната сатурация и телесната температура. Налице е и една доста полезна функция за любители на екстремните спортове или за по-възрастни потребители. Устройството засича падания и реагира на тях като предлага набиране на спешен телефонен номер или натискане на “Добре съм”.

Умните часовници идват с включено магнитно зарядно и поддържат Qi безжично зареждане. В нормалния Smart режим на работа (включващ използване на eSIM) те издържат съответно по 3 и 5 дни с едно зареждане. Доста по-интересен обаче е режимът Ultra-Long Battery Life Mode, който осигурява съответно до 14 и 21 дни работа, като орязва някои възможности. Това е може би най-щедрият енергоспестяващ режим в историята на енергоспестяващите режими. Той успява да осигури споменатите седмици работа като запазва голяма част от фитнес функциите, заедно с проследяването на съня, сърдечната честота и кислородната сатурация, както и някои основни неща като гласовата връзка през Bluetooth и известията от телефона.

Накратко, Huawei Watch 3 и Watch 3 Pro са нещо като сериозно надградена “the best” компилация от силното участие на компанията в тази продуктова категория до момента. Тук са и рафинираният дизайн и отличната изработка, и издръжливостта на батерията, заедно с добрата фитнес функционалност и още добри неща. Тази комбинация от качества ги прави подходящи за много потребители.

В България Huawei Watch 3 е наличен с черен корпус от неръждаема стомана и черна силиконова каишка на препоръчителна цена от 799 лв. От своя страна Huawei Watch 3 Pro идва в два варианта – с кафява каишка от естествена кожа или с изцяло титаниева верижка, съответно на препоръчителна крайна цена от 899 лв. и 1199 лв.

Автор и снимки: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com