Как пандемията стимулира киберпрестъпността

2628
Как пандемията стимулира киберпрестъпността
Снимка: iStock/Guliver

Пандемията на коронавируса предизвика не само икономически спад, но и рязко увеличаване на киберпрестъпната активност, което вероятно ще се засили още повече с появата на първите ваксини. Това се доказва от доклад на Интерпол, предаде БГНЕС.

"По-нататъшният растеж на киберпрестъпността е много вероятен в близко бъдеще. Уязвимостта, свързана с работата вкъщи и потенциалът за увеличаване на финансовата печалба, ще позволи на нападателите да станат по-активни и да измислят все по-сложни схеми", казва полицейската организация. "С появата на ваксини срещу COVID-19 ще има друг скок във фишинг имейлите, свързани с медицински продукти, както и мрежови хаквания и кибератаки, насочени към кражба на информация."

САЩ прилага двойни стандарти в киберсигурността и ни краде, обявиха от Китай

От Китай обвиниха САЩ в двойни стандарти по въпросите на киберсигурността и настоя незабавно да бъдат прекратени кибер кражбите и следе...

Оценката на Интерпол за въздействието на COVID-19 върху киберпрестъпността показа забележимо изместване на интересите на нападатели от лица и малки предприятия към големи корпорации, правителства и критична инфраструктура, се казва в доклада.

„Докато организациите и бизнесите бързо разгръщаха далекосъобщителни системи, а специалистите по поддръжка работеха от дома, престъпниците също използваха увеличени уязвимости, за да крадат данни, да генерират печалба и да нарушават дейността на компании“, се казва в съобщението.

Според международната организация само през първото тримесечие „партньорите на Интерпол от частния сектор“ са отчели 907 000 спам съобщения (59% от заявките), 737 инцидента със злонамерен софтуер (36%) и са получили връзка с 48 000 фалшиви сайта, свързани с COVID-19 (22%). В същото време, в случай на спам, киберпрестъпниците често се добират до личните данни на потребителите, като изпращат писма по темата за борба с пандемията на коронавируса уж от името на властите или компетентните организации.

Броят на потвърдените случаи на използване на зловредни и други вируси за събиране на данни и кражба на пари от банкови сметки също се увеличи.

Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели

Глобалните атаки за искане на откуп срещу отблокиране на хакната компютърна мрежа са в упадък, но в същото време стават все по-смели и ...

Отделно Интерпол посочва увеличения обем на невярна и непроверена информация, която се разпространява благодарение на страха и несигурността в обществото във връзка с пандемията. Освен дезинформация, киберпрестъпниците използват измамни схеми за продажба на фалшиви медицински продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Избирай от селекция безжични слушалки на лизинг без оскъпяване от А1 до края на април

До 30% намаление на книги в Ozone.bg в играта „Петък с Yettel”

Борислав Славов спечели награда БАФТА за музиката към "Baldur's Gate 3" (СНИМКА+ВИДЕО)

Вземи новия Nothing Phone 2A с 3 години гаранция и план от А1

Придобивките на работното място – повече или по-качествени

Вземи iPhone от А1 на изплащане без оскъпяване и с подарък – безплатна карта с мобилен интернет

Huawei FreeClip: Безжичните слушалки, които променят всичко (ВИДЕО)

Новата AI функция на Rakuten Viber обобщава груповите чатове за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии