Как се създава звезда?

2316
Как се създава звезда?

В обсерваторията Паранал в Чили сега има четири мощни лазера, с чиято помощ може да се създадат изкуствени звезди на небето.

Инженерите от обсерваторията тестват системата от миналия септември. Първото успешно пускане на лазерите е било ознаменувано с появата на най-мощните лазерни показателни звезди, използвани някога в астрономията.

Как се сглобява най-големият космически телескоп (ВИДЕО)

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е триетажен гигант с огромно сегментирано огледало, който се очаква да замени "Хъбъл". Два месеца б...

Съвременната лазерна система, наречена 4 Laser Guide Star Facility (4LGSF), изпуска четири лъча, всеки с мощност 22 вата. Всеки лъч има почти 30 см ширина. Защо е необходимо това?

В обсерваторията обясняват: "4LGSF насочва 4 лъча в небето за създаване на изкуствени указателни звезди. Попадайки върху натриевите атоми в горните слоеве на атмосферата, лъчите ги карат да светят като истински звезди.

Такива изкуствени източници на светлина позволяват на адаптивните оптични системи да компенсират естественото изкривяване, създавано от земната атмосфера, за да могат телескопите да правят по-ясни снимки.

Използването на повече от един лазер дава възможност да се картографира атмосферната турбуленция с голяма детайлност и по такъв начин да се подобри качеството на изображенията на по-голямо пространство."

Телескоп за търсене на извънземни изселва 10 000 души в Китай

Властите на Китай ще преселят почти 10 000 жители от югозападната провинция Гуейджоу заради завършването на строителството на 500-метро...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос