Кауза #ДОМЪТмиНЕеМИНА и кампания #savebratushkovo със СПЕЦИАЛЕН ПРОМОКОД

6868
Кауза #ДОМЪТмиНЕеМИНА и кампания #savebratushkovo със СПЕЦИАЛЕН ПРОМОКОД
Снимка: Книжарница "Елфите"

Красива природа, екотуризъм и спорт, чист въздух и спокойствие на само 30-тина километра от София.  Това са селата Братушково, Радуловци и Алдомировци, разположени на територията на община Сливница, където все повече софиянци намират не само приятно и близко кътче за уикенд почивка, а и приказно място за постоянно живеене.  Те обаче са заплашени от проект за нова въглищна мина и вместо красиво и приятно предградие на София, района е заплашен от пълно унищожение.

През 2016 година Министерство на околната среда и водите дава разрешение за концесия на „Минна компания“ ЕООД за добив на лигнитни въглища, предназначени за ТЕЦ „Бобов дол“.  В района на селата има екопътеки, язовири, на които се практикуват спортен риболов и водни спортове, един от тях е със съоръжения за уейкборд, трасе за офроуд, организират се летни лагери за деца, правят се опити за развитие на биоземеделие. През трасето, което е определено за въгледобива, преминава и трасето на централния водопровод, който захранва и село Бърложница. На територията на община Сливница е разположено и Алдомировското блато. То е обявено за защитена местност с цел опазването на естествените местообитания на редица редки видове водолюбиви птици и растителните асоциации, сред които и блатното кокиче, включено в Червената книга на България.

Днес, когато цял свят е на прага на бъдеще без въглища, това място е на път да бъде превърнато в истински Мордор. Концесията е 30-годишна на фона на поетия от България ангажимент да намали въглеродните си емисии след 2030 година и да постигне климатичен неутралитет до 2050 година. Почти половината от всички емисии на въглероден диоксид, отделяни в България са от въглища. Производството на лигнитни въглища, които са най-слабо калорични, чрез открит способ пък дава минимум 30% прах. Селата се намират в подветрената част на София, което означава, че софиянци ще дишат всичко, което мината генерира. Оценката за въздействието на околната среда (ОВОС) не отчита дори факта, че къщите в селата Радуловци и Братушково са едва на 300 метра от бъдещата мина.  Министър Борислав Сандов сподели преди няколко дни, че въпросният ОВОС е изтекъл и възнамерява да внесе в Министерски съвет предложение за отмяна на абсурдната концесия. Минната индустрия е напълно несъвместима с международните климатични политики и споразумения, от които България е част. Въгледобивът е в абсолютен разрез с всички зелени политики на ЕС и с всички ангажименти, които поемат последните няколко правителства в тази насока.  Последствията от производството на въглища в района ще са истинска екокатастрофа.

Община Сливница и местен земеделски стопанин, подпомагани от адвокатите на „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ водят дело срещу концесията. Последното заседание на Върховния административен съд беше на 12.05. и до месец трябва да излезне с решение. Право да отмени концесията има и Министър - председателя Кирил Петков. Грийнпийс – България са създали инициатива, с която приканват г-н Кирил Петков да сложи подписа си против разрешението за концесия и да спаси хората в района и техния поминък. Остава въпросът защо до момента не го е направил. Множество активни млади хора с разумно отношение към природата припознават каузата като своя. През 2020 година например беше организирано събитие под надслов „Бягане за Радуловци“, зад което застанаха Кирил Николов – Дизела и Wakeboard Alternative.

Каузата в защита на по-зелено бъдеще е близка и за екипа на Дървени играчки – книжарници Елфите. Зеленото мислене трябва да се възпитава от ранна детска възраст и отговорност на нас, родителите е да формираме различна ценностна система, различна сетивност у децата си свързана със социална отговрност и уважение към заобикалящият ги свят. Тази философия е водеща не само в личен, но и в професионален план за малкия екип на фирмата. Нарастващият парников ефект, генериране на енергия от възобновяеми източници – темите около устойчивостта понякога са трудни за разбиране, дори и за възрастни. Въпреки това те са от първостепенно значение за бъдещето на нашата планета и за бъдещите поколения! Комплекти за експерименти, настолни игри, детски книги и други подобни могат да помогнат да се обяснят темите за опазването на околната среда и устойчивостта във всичките им аспекти по начин, който децата могат да разбират. Призивът за промяна и по-устойчива икономика може да се подкрепи от обществото, от политиците, дори от индустрията. Икономика, ориентирана към бъдещето, ориентирана към околната среда, се нуждае от подкрепа от иновативни технологии. Дървените играчки са сред най-важните и вероятно най-познати детски играчки, изработени от естествени материали. Сега обаче има и широка гама от други естествени материали, използвани за производство на играчки. Царевица, вълна, каучук, корк и бамбук са само някои примери. Природата ни предоставя почти безграничен набор от възобновяеми суровини. Това е единственият ни безкраен ресурс. Всички други суровини се изчерпват. Възобновяемите суровини представляват основата за напреднала и устойчива икономика. Находчивото предложение на онлайн магазин Елфите е 20% отстъпка за всеки подкрепил и споделил каузата в социалните мрежи с хаштаг #savebratushkovo. Попитайте министър-председателя Кирил Петков как точно се съотнася въгледобива в район, развиващ екотуризъм с Плана за възстановяване и развитие NextGenerationEU и Зелената сделка?

https://detski-igrachki.com/

Използвайте промокод 223616 при поръчка и след проверка от страна на екипа ще получите потвърждение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии