„Китайската Tesla” показа летящ автомобил

13301
„Китайската Tesla” показа летящ автомобил
Снимка: CnEVPost / YouTube

В края на октомври компанията XPeng, наричана „китайската Tesla“, описа устройството на автомобила на бъдещето. Летящата машина все още не съществува като пропотип, но в компанията възнамеряват да започнат производство още през 2024 година.

Моделът е получил наименованието HT Aero и е кръстен на работещата над него дъщерна компания на XPeng. Автомобилът ще бъде хибрид, тоест ще се придвижва както по пътищата, така и по въздуха. Машината е предвидена за кратки полети на неголяма височина.

Автомобилът на бъдещето ще спазва на земята закони за движение, които тепърва ще се адаптират за новия вид транспорт. Автопроизводителят е успял да постигне горе-долу адекватна цена за пилотиран апарат – хибридната кола ще струва колкото автомобил от бизнес клас. HT Aero го оценява на около 1 млн. юана, или около 156 269 долара.

HT Aero ще бъде създадена от олекотени материали, които ще позволят икономия на гориво. Според представители на концерна моделът ще бъде около два пъти по-лек от серийния Xpeng P7, тоест ще има тегло до един тон. Автомобилът ще може да се ускорява до 130 км/ч – доста ниска скорост в сравнение с гражданските самолети. С едно зареждане ще може да се прелитат около 30 минути.

Независимо че машината няма да е напълно автономна, специална система ще анализира положението в пространството и ще контролира излитането и кацането. В случай на лоши метеорологични условия или препятствия във въздуха изкуствен интелект просто ще блокира възможността за излитане.

Компании от цял свят проектират летящи коли

По цял свят съществуват редица компании, които заявяват за работа над летящи коли. По-конкретно пропотипи на аеротакси създават гиганти от авиационния отрасъл от рода на Boeing и Airbus. Разработчиците обикновено описват летящия автомобил като транспорт, който има сравними с обикновена кола габарити, средства за издигане във въздуха и система за пилотиране.

Вижте новото “летящо такси” на Airbus (ВИДЕО)

Европейският авиокосмически гигант Airbus показа новото поколение на своя експериментален eVTOL (electric powered vertical takeoff and ...

Появата на първото аеротакси се очаква в най-близко време

Според публичната дискусия между представители на авиоотрасъла, състояла се на платформата на Масачузетския технологичен институт през 2019 година, човечесттвото днес е както никога близо до създаването на летящи автомобили. Огромна роля в това е изиграла разработката на леки композитни материали, които могат да се прилагат за летящите апарати, подобрени системи за връзка и навигация и софтуер за автономно управление.

Учени и футуролози смятат, че първо в света ще се появи аеротакси, което на допустима цена да превозва пътници. Стойността за прелет от няколко километра ще струва около 40-50 долара. Летящите транспортни средства са именно таксита, а не хеликоптери и ще се появят в близките десет години, допълва Lenta.ru.

Като един от проблемите на летящите коли специалистите виждат безопасността. Първо, колите трябва да имат системи за навигация и предупреждение за сближаване със земята и с други летящи обекти. Второ, необходима е разработката на защитен софтуер, който да е труден за дистанционно хакване или например за насочване към земята или към сгради.

Впрочем учените смятат, че при нужното ниво на защита такива транспортни средства едва ли ще станат желана мишена за терористи от типа на тези от 11 септември 2001 година – размерите на аеротаксито ще бъдат прекалено малки, за да нанесат сериозни щети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra в комплект с часовник или слушалки на супер цена предлага А1

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии