Кукловоди зад Тръмп и Brexit лъснаха в скандал за изборни измами

6030
Кукловоди зад Тръмп и Brexit лъснаха в скандал за изборни измами
Снимка: Getty Images/Guliver

Компанията за анализ на данни и информация Cambridge Analytica се е намесвала в хода на избори в различни части на света, прибягвайки до подкупи и разпространение на клеветническа информация в Интернет. Това посочи британският телевизионен канал Channel 4 в свой филм-разследване, предаде БГНЕС.

Името на Cambridge Analytica се появи още през миналата година в разследване на The Guardian. В това разследване компанията беше посочена като основен играч в кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ. След като Тръмп влезе в Белия дом, Cambridge Analytica спечели няколко изгодни договора с Пентагона и Държавния департамент. Единият договор е за изготвяне на психологически профили на млади мъже със склонност да се присъединят към "Ислямска държава".

Фалшивите новини са опасни за здравето, алармира Мария Габриел

Най-голям процент от фалшивите новини са на политическа тематика, но веднага след тях по разпространение идват тези, посветени на здрав...

Сега журналист от Channel 4 се срещнал със сътрудници на Cambridge Analytica под прикритие като клиент, който иска да повлияе на изборите в Шри Ланка. Той снимал тайно срещите в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 година.

По време на срещите ръководителят на компанията Александър Никс разказвал, че фирмата му се е намесвала в повече от 200 избори в различни страни по света, сред които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина. "Предлагахме на кандидата голяма сума за финансиране на неговата предизборна кампания в замяна на земя например. Записвахме това на видео, след това замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет", разказва Никс. Той добавил, че в някои случаи компанията му е пращала в домовете на кандидатите проститутки. На срещите, наред със самия Никс, са участвали експертът по данни Алекс Тайлър и изпълнителният директор Марк Търнбул. Последният разказал, че служители на компанията са пускали компрометиращи данни за кандидатите в отделни сайтове и социални мрежи. Компанията е действала, по желание на клиента, не от свое име, а действайки например като "студенти, които правят курсови работи в университета или туристи".

В отговор на разследването на Channel 4, представител на Cambridge Analytica заяви, че думите им по време на срещите са били изтълкувани неправилно. Според него двама от служителите на компанията са се пошегували, опитвайки се да провокират "потенциалния клиент" да разкрие дали в намеренията му няма нещо незаконно. Те отишли на срещата със сериозни опасения и след това никога не са се срещали с него.

Самият Александър Никс заяви, че съжалява за участието си в тези срещи и че компанията му никога не е предлагала подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала невярна информация.

Кои са Cambridge Analytica?

YouTube почва да сваля видеа с фалшиви твърдения

Платформата за споделяне на видео YouTube планира да засили мерките срещу публикуването на видео материали, които съдържат умишлено нев...

90% от Cambridge Analytica се държат от американския милиардер Робърт Мърсър. Той е един от най-големите дарители за кандидат-президентската кампания на Тръмп. Изпълнителен директор на компанията пък беше Стив Банън - бившият главен съветник на Тръмп по националната сигурност. Банън беше човекът зад крайнодесния сайт Breitbart.

В своя публикация The New York Times съобщи, че британската компания е успяла да събере личните данни на повече от 50 млн. потребители на социалната мрежа Facebook, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

В разследването на The Guardian се разкриват подробности какво представлява този алгоритъм. Става дума за уникална стратегия - поведенческо микротаргетиране, като вече мнозина експерти смятат, че тя е използвана както в кампанията за Brexit, така и в кампанията за Тръмп. По същество стратегията представлява следното – събиране на необятна база данни за милиони и милиони потребители на Facebook от две свързани компании за анализ на информация (AggregateIQ и Cambridge Analytica), които са работили по предизборните кампании за излизане на Великобритания от ЕС и тази на Доналд Тръмп за Белия дом. Събирането на данни е ставало чрез анкети, в които са участвали хора с профили във Facebook и на които се е плащало за участие. Едно от условията за участие обаче е било те да дадат достъп до своите профили в социалната мрежа. А оттам насетне за организаторите на анкетата е било достатъчно лесно да събират данни и за приятелите на съответните участници.

След това невероятният по своя обем масив от информация се използва, за да бъдат убеждавани потенциални гласоподаватели да гласуват или да не гласуват в подкрепа на Brexit и на Тръмп. Това става чрез военни методи за психологическо въздействие – първо се прави съответен профил на целта т.е. гласоподавателя, като се отчитат неговите интереси и наклонности в много широка палитра. След това се прави оценка доколко той може да бъде повлиян да вземе решение на съответните избори в подкрепа на конкретна платформа. И накрая потребителят бива "атакуван" онлайн – чрез подходящи визуални и текстови съобщения т.е. такива, на които по-лесно би повярвал заради убежденията си. Конкретен пример – онлайн данните за даден гласоподавател сочат, че той има афинитет по темата "патриотизъм". Тогава той бива "облъчван" с изображения и информация на мигранти, които "наводняват" неговата родина - дори това да не е точно обективната истина. Всеки ден, многократно и строго индивидуално. Така се повишава вероятността съответният гласоподавател да откликне на съответното политическо послание.

Според представители на Facebook през 2015 година професорът по психология от университета в Кеймбридж Александър Коган, с помощта на създадено от него приложение за платформата на Facebook, е предал на Cambridge Analytica масивен обем лични данни на потребители на Facebook. Същата година социалната мрежа блокирала приложението и поискала от Коган и британската компания да премахне данните. Преди няколко дни обаче във Facebook установили, че не цялата информация е била премахната тогава. Във връзка с това акаунтът на Cambridge Analytica е блокиран.

Промиване на мозъци: Тъмната история на победата на Тръмп и Brexit (II част)

В първата част от материала, писан по разследване на британския ежедневник The Guardian, ви разказахме за метода на микротаргетирането ...

Скандалът директно удари по Facebook. Заради информацията социалната мрежа понесе борсов удар по отношение на доверието от страна инвеститорите в компанията, коментира CNBC. Състоянието на собственика на Facebook Марк Зукърбърг намаля с повече от 6 млрд. долара за един ден. На борсата стойността на акциите Facebook падна с почти 7%.

Вчера, 19 март Европейският парламент обяви, че възнамерява да проведе разследване във връзка с информацията за използването на личните данни на потребители на социалната мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правосъдието, правата на потребителите и социалното равенство Вера Йоурова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното правителство следващата седмица, когато ще е на посещение в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии