Малки тайни за изграждане на екип сред подрастващите

4502
Малки тайни за изграждане на екип сред подрастващите
Снимка: Klett

Игрови техники за сплотяване на новосформиран клас

Умението за работа в екип е ключово за всички нас през целия ни живот, а изграждането му започва още от ранна детска възраст в училище. Това е от изключителна важност, защото екипната работа допринася за развитието на множество необходими умения у подрастващите като търпение, толерантност, уважение, сътрудничество и взаимопомощ. Помага им да се учат един от друг, да събират различни идеи и да се обогатяват взаимно интелектуално. Придобиването на всички тези качества води до житейски и кариерни успехи.

Работата в екип е съпътствана от важни качества, които се формират у децата, като умения за общуване, за вземане на решения, умения за излагане на мнение и защитаване на позиция, за планиране и организиране на различни дейности, както и за съобразяване с чуждата позиция.

При новосформираните класове - 1., 5., и 8., учениците попадат в непозната среда и все още не се чувстват като част от екип. Тук идва ролята и на учителите, които трябва да съумеят да спомогнат всички те още в началото да изградят положителна нагласа към класа и да осъзнаят нуждата да си взаимодействат. 

За тази цел ще ви представим  полезни игрови техники подходящи за прилагане от учители към новосформираните класове.

 

По портфолиото посрещат

Голяма част от учителите знаят, че стратегически изграденото портфолио е много важно за тяхната професионална реализация и предстояща а...

1-ви клас

За първокласниците училището е място, в което получават повече независимост, но и повече изисквания и задължения. Те трябва да изграждат качества като точност, старателност, дисциплина, самостоятелност и активно слушане, които ще им бъдат необходими в техния училищен живот.

Първата игра, подходяща за първокласници, се казва “Слънце”, а ето и в какво се състои. Върху бяла дъска или корково табло се монтира жълт картонен кръг. Предварително за всяко дете е подготвен слънчев лъч, върху който е изписано името на всяко дете от класа. Всяко от тях излиза, за да се представи пред другите, като може да изпълни стихотворение или песен и да залепи лъча си около жълтия кръг. След като всички деца се представят, учителят може да обобщи, че всеки е важен, значим и специален, така както слънчевите лъчи са важни за живота.

Втората игра  се казва “Продължи приказката”. Както знаем, всички деца обичат приказки. Тази техника създава много настроение и по атрактивен начин развива въображението, езиковите умения, критичното и креативно мислене на децата.

Преди реализиране на играта учителят предварително трябва да подготви примерен текст и места, на които ще задава въпроси към учениците. По този начин те ще участват в цялото изграждане на приказката.

Близо милион са ползвали безплатните електронни ресурси на издателство КЛЕТ България

Безплатните онлайн ресурси на издателство Клет България достигнаха до близо 1 милион потребители по време на извънредното положение у н...

Тази техника би могла да бъде интерпретирана също така за втори и трети клас. А преди започването на екипната работа, е добре екипите да изработят правила към които да се придържат.

 

5-ти клас

За учениците в пети клас настъпват множество промени в средата и условията на обучение. Те получават разнопосочни изисквания от учителите и трябва да извоюват “авторитет” пред тях. Всички тези обстоятелства водят до стрес, а задачата на учителите е да създат обстановка, която да успокои напрежението, като много важна роля в този процес имат и родителите.

Игрова техника “Акростих” - вземат се листове хартия, може да е цветна или бяла. Раздава се по един лист, на който всяко дете трябва да напише вертикално името си. След това с всяка буква от името си трябва хоризонтално да запише дума, която го описва в някакъв смисъл (черти от характера, хоби и др.). Като са готови,  в десния ъгъл на листа може да нарисува картинки, които илюстрират съответната дума. Когато творческата работа приключи, всеки може да разкаже на другите какво е написал и нарисувал, а създадените плакати може да бъдат залепени на табло. Тази техника подканва децата да споделят неща за себе си, които вероятно не биха разказали, ако бъдат попитани директно.

Учители и ученици - заедно пишем модерната история на българското образование

Изминаха три необикновени месеца в живота на всеки обикновен човек. Но това са и три необикновени месеца за родното образование. Дигита...

“Снимка на класа” - предварително се обяснява на децата, че ще направят една нестандартна снимка на класа. Задачата е всеки  да нарисува свой автопортрет, за което учителят предварително е подготвил нужните материали. След това децата трябва да изрежат своите рисунки и да направят колаж върху цветен кадастрон. Тази техника помага на децата да изразят себе си и да покажат, че макар че изглеждат различно, те са част от една общност. Играта помага да научим децата да се самооценяват, да опознават собствените си емоции и тези на другите.

 

8- ми клас

Тази възраст е много специална, тийнейджърите попадат в съвършено нова учебна среда, сред непознати връстници, изправени са пред много правила и изисквания. Предстои нов период в техния живот, през който те се отварят към света, започват да се интересува силно от себе си и част от тях изпитват по-засилен интерес към другия пол. Приятелските отношения заемат много централно място в приоритетите им и дори изместват семейството като значимост. В тази възраст учителите имат тежката задача да намерят път към своите ученици.

Игрова техника “Рап ритъм със самопредставяне”. Тийнейджърите обичат музикалния стил рап и в същото време не са много склонни да разказват за себе си. В тази игра учителят може да започне със своето рап ритъм самопредставяне, което се състои в ритмично пляскане с длани, потупване по бедрата или потропване с крака докато говори за себе си.

Българските учители не са скучни

Часовникът бавно отмерва времето,  учениците са привели глави над отпечатания тест, а учителят зорко бди да не се преписва и ако н...

И последната техника, която искаме да ви представим е “С пожелание на гръб” - учителят залепва лист хартия с тиксо на гърба на всеки, а след това всички се изреждат и записват пожелания за учебната година на гърба на своите съученици. Накрая пожеланията може да бъдат прочетени от някого докато са върху гърба на другия или пък да се свалят от гърбовете им и всеки сам да прочете своите пожелания.

Колкото по-нестандартни подходи предприемаме и колкото повече успеем да излезем от традиционните отношения с тийнейджърите, толкова повече те биха ни допуснали до техния свят.

Тези игрови техники осигуряват и необходимата физическа дистанция и спазването на ограниченията във връзка COVID-19.

 

Успешна и здрава учебна година!

Известни родители се включват във виртуална библиотека за самоподготовка със своите деца

Известни български лица се включиха във виртуалната Библиотека за самоподготовка на издателство Клет, за да покажат на родителите как у...

 

* Материалът е базиран на уебинар “Как да изградим екип от новосформиран клас” с лектор Силвия Марушкина.

 

Уебинарът е организиран от издателство Клет България в рамките на инициативата “Подкрепа на учителя при работа от вкъщи”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com