Малките кабелни оператори поискаха равен достъп до пазара

2880
Малките кабелни оператори поискаха равен достъп до пазара
Снимка: БГНЕС

Кабелни оператори от малки населени места протестираха пред Министерския съвет с искане за равен достъп до пазара, предаде БГНЕС.

Кабелните оператори остро осъдиха извършената на 13 юни спецоперация на ГДБОП в няколко града на България, при която е иззета не само техника за разпространение на телевизия, а и такава за доставка на интернет. Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" внесе отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с 10 конкретни искания, като едно от тях е да се предоставят равни условия за бизнес. Сред тях е да не се плащат такси на телевизиите, когато се финансират от реклама, а таксите, където ги има, да зависят от рейтингите.

ГДБОП: Над 10 млн. лв. са щетите от нелегалното разпространение на телевизия

Достъпът до пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстенд...

"При операцията на ГДБОП беше преустановена работата не само на подозираните в нарушение телевизии, но на абсолютно всички кабелни телевизии, включително и тези, които имат изрядни документи. Беше преустановена работата и на интернета. ГДБОП иззе апаратурата за интернет, въпреки че те не са имали разрешение за това. Това е скандално, защото болници, училища, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и др. Бяха прекъснати и телефонни връзки", обясни изпълнителният директор на сдружението Валентин Георгиев и добави, че след операцията на службите хората не са могли да се свързват с телефон 112.

Според малките кабеларки било лъжливо твърдението, че дължат 10,5 млн. лева на телевизиите, защото това означавало, че имат над 1 млн. абонати. "Ако всеки един зрител в тези кабелни оператори плаща по 9 лв. на НВО и по 2 лева на NOVA и на bTV, една елементарна аритметика показва, че тези кабелни оператори трябва да имат над 1 млн. абонати - това са глупости", обясни Георгиев.

Петър Колев е дошъл на протеста от Гоце Делчев. Мъжът работи като техник в кабелен оператор. Той каза, че по време на спецоперацията служителите на ГДБОП са изпочупили техниката им и са рязали кабели без да се съобразяват с решението на окръжния съд. "Искат да съсипят дребния бизнес и да останат само големите“, заяви той.

Негов колега се възмути от факта, че още на следващия ден са дошли представители на двама от големите оператори, които са агитирали хората да минат към тях. "Това говори, че самата акция не е била с цел да проверят дали излъчваме нерегламентирани програми, а това е било с цел да ни унищожат", добави Илия Терзиев.

Сдружението на кабелните оператори: Големите потърпевши от акцията на ГДБОП са хората

Репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от пр...

На въпрос на БГНЕС дали ще продължат с протестите, изпълнителният директор на сдружението каза, че не е планиран нов такъв, но са готови да излязат на такъв ако има нова операция на ГДБОП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии