Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса

3328
 Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса
Снимка: организаторите

Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в най-големия хакатон в България, организиран от Power of BG и посветен на решаването на проблемите с коронавирус кризата и последствията й у нас.

15 финалисти спечелиха 15 000 лева за идеите си, а организаторите създават фонд за последващо финансиране и подкрепа на работещи проекти за справяне с коронавируса.

Състезанието събра идеи и предложения от цяла България, фокусирани в три направления: “Спаси животи“, „Спаси общности и групи от хора“, „Спаси бизнеси“. Участниците имаха 48-часа, за да развият концепциите си с помощта на менторство от водещи предприемачи у нас. В неделя, на 29-ти март, се състояха финалите, като жури от водещи предприемачи и експерти от различни професионални сфери в страната, в това число медицина, образование, социални дейности и др., избра 15-те най-добри идеи.

Сред отличените концепции бяха: платформа за онлайн лекарски консултации, проект, улесняващ работата на доброволците, софтуер за доставки от супермаркетите, видеа за поддържане на фитнес форма вкъщи и консултации за психично здраве по време на карантината. Журито хареса също проект за софтуерна платформа за мониторинг на болниците в България, която ще следи и събира данни за наличности на артикули и леглова база и ще предлага профили на лекари, складови отговорници, дарители и министерства, за да следи поддържането на консистентни данни.

Отборите работиха също по казуси зададени от Столична община и от Министерство на труда и социалната политика, които подкрепиха инициативата.

От организаторите обявиха, че има събрани още 10 000 лева от компании, които допълнително са подкрепили инициативата. Те ще влязат в наградния фонд за финалистите на следващия етап след две седмици, когато 15-те отбора ще презентират докъде са стигнали с реализацията на концепциите си. Тогава в състезанието ще могат да се включат също други екипи и компании, които не са участвали в хакатона, но имат вече работещи проекти за решаване на проблемите, свързани с кризата. Жури от изтъкнати предприемачи ще има задачата да определи тези от тях с най-голям потенциал, които ще получат и допълнителното финансиране.

Организаторите на хакатона не спират дотук. Планира се разрастване на инициативата и за в бъдеще чрез създаване на фонд, в който да могат да се включат различни компании от цялата страна и да подкрепят финансово разработката на социалните проекти.

„Хакатонът е само началото. Нашата идея е да оставим една силна екосистема, една силна общност, която се стреми да решава истински проблеми в България,“ сподели коментира Тодор Гигилев, основател на Power of BG u CEO на софтуерната компания Dreamix.

За гост-презентатор на финалите бе поканен Пол Оливие, директор на швейцарската неправителствена организация PersonalData.IO и участвал в разгадаването на аферата с Cambridge Analytica. Той презентира пред аудиторията какви са начините за моделирането на епидемията в сегашната ситуация на базата на информацията, получена от кризите с Ebola и SARS-CoV, както и отговорът на обществеността към проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Избирай от селекция безжични слушалки на лизинг без оскъпяване от А1 до края на април

До 30% намаление на книги в Ozone.bg в играта „Петък с Yettel”

Борислав Славов спечели награда БАФТА за музиката към "Baldur's Gate 3" (СНИМКА+ВИДЕО)

Вземи новия Nothing Phone 2A с 3 години гаранция и план от А1

Придобивките на работното място – повече или по-качествени

Вземи iPhone от А1 на изплащане без оскъпяване и с подарък – безплатна карта с мобилен интернет

Huawei FreeClip: Безжичните слушалки, които променят всичко (ВИДЕО)

Новата AI функция на Rakuten Viber обобщава груповите чатове за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии