Никола Бояджиев от Аксенчър: Екипът и мащабът на компанията ме накараха да се върна

4713
Никола Бояджиев от Аксенчър: Екипът и мащабът на компанията ме накараха да се върна
Снимка: Accenture

Никола Бояджиев работи като DevOps Team Lead в екипа на Технологичния център на Аксенчър в България в продължение на 6 години. Макар да е завършил „Политология“, той притежава задълбочени познания в сферата на бази данни, облачна инфраструктура и автоматизация. По-интересното е, че кариерната му пътека в компанията търпи някои неочаквани завои. В един момент, той взима решение да приеме друго, конкурентно предложение и да напусне. Малко по-късно обаче осъзнава, че Аксенчър е мястото, което му предоставя желаните възможности за развитие и го въвлича в изпълнението на проекти, които истински го вълнуват.  

В свободното си време, Никола обича да кара ски, а днес ни споделя малко повече за причините, които го мотивират да се завърне обратно в Технологичния център на Аксенчър и да остане там за дълго.

Здравейте, Никола! Всички знаем, че пътят на повечето специалисти към идеалното работно място е изпълнен с препятствия. Едно от тях е намирането на компания, която създава за служителите си атмосфера, екип и възможности за развитие. Вие самият сте пример за човек,  завърнал се в Технологичния център на Аксенчър в България, след придобиването на друг кариерен опит извън компанията. Какво ви привлече обратно?

Здравейте! Не мисля, че идеалното работно място съществува. Ние, хората, сме склонни винаги да търсим нещо по-добро, включително и по отношение на работата. Това е нормално и човек не трябва да се отказва от своя вътрешен порив за промяна. Ръководени от желанието си да се развиваме обаче не винаги успяваме да преценим обстоятелствата съвсем реалистично.

Основна причина за завръщането ми в Технологичния център на Аксенчър беше екипът. Изграждането на позитивни и пълноценни отношения с хората около теб често е много трудно – особено на работното място. Затова и когато успееш, удовлетворението е толкова голямо. Изненадващо и за мен самия, друг мотив беше мащабът. Голямата компания дава възможност за участие в многообхватни и сложни проекти, до които нямаш досег другаде.

Какви според Вас са най-големите предизвикателства пред един ИТ специалист в търсенето на идеалното работно място в България?

Основното предизвикателство, което идентифицирам напоследък, е изместването на фокуса в работното ежедневие. И компаниите, и ние, ИТ специалистите се съсредоточаваме повече върху върху инструментите, с които работим, за сметка на познаването на по-фундаменталните технологични проблеми, пред които сме изправени. Смятам, че това стеснява както кръга на корпоративните възможности за откриване на подходящите кадри, така и на самите кандидати – за намиране на най-точната за тях позиция.

Домашен и комфортен офис по твой вкус

Пандемията промени всичко. Социалната дистанция се превърна в норма, домът стана офис, а работните срещи се прехвърлиха онлайн. Комуник...

От началото на пандемията, всички ние трябваше да променим много работните си навици, да се приспособим към нови правила, да изградим работещи процеси. Как се отрази този нов ред на вашата работа?

В Технологичния център на Аксенчър възможността за работа от вкъщи присъстваше още преди пандемията да настъпи. Затова и адаптацията към „новото нормално“ се оказа по-бърза и лесна. Въпреки това, са налице и някои особености.

В условията на настоящия работен режим, в най-голяма степен ми липсва фоновата информация. Моментите, в които работиш по трудна задача и не успяваш да намериш решение, но дочуваш, че друг колега е разрешил подобен проблем наскоро и би могъл да ти предаде своя опит наготово – са безценни. Удовлетворяващо е и да разбереш, че на съседното бюро екипът се бори с нещо и знаеш как да помогнеш – просто се доближаваш и съдействаш.

В момента, тези емоции и щастливи стечения на обстоятелствата просто отсъстват. Липсата на невербална комуникация с колегите на моменти натежава. В условия на дистанция, по-трудно се усещат и преодоляват и негативните настроения.

Много хора вярват, че екипът е голяма част от това човек да обича работното си място. Разкажете ни повече за екипа на Технологичния център на Аксенчър у нас и с какво е различен от другите места, на които сте работили в ИТ сферата?  

Станислава Желязкова от Аксенчър: Компанията ни насърчава половото равенство, защото личните качества са най-важни

Станислава Желязкова е Ръководител ИТ проекти в Технологичния център на Аксенчър в България. Притежава над 16-годишен опит в сферата на...

Ако трябва да използвам една дума, с която да опиша атмосферата в Технологичния център на Аксенчър у нас, тя би била „шарена“. Компанията се занимава с широк спектър от услуги, разнообразни проекти и иновативни технологии. Това създава предпоставка и хората, работещи в нея, да са различни и интересни. За всеки екип е характерен особен дух, много различен от този на „съседите“. Хубавото е, че, при желание, всеки може да смени екипа, в който работи, и по този начин да открие своето най-правилно място, без да се налага да сменя компанията.

Много хора в търсене на работно място се вълнуват от възможностите за развитие. От Ваша гледна точка, как Технологичният център на Аксенчър стимулира и развива своя екип?

Достъпът до курсове и платформи за обучение при нас е много широкообхватен. Въпреки това, за мен най-ценно е огромното количество натрупан опит и експертиза на глобално ниво. До тях получава достъп всеки служител в Технологичния център на Аксенчър у нас, благодарение на тясната връзка с международните екипи и специалисти. Такива, например, са статия в някой вътрешен портал, посветена на колеги от центъра в Аржентина, решили даден проблем, или подробно описание на казус от Германия, в който друг екип успешно е имплементирал блокчейн технология за клиент, в лицето на голяма верига супермаркети.

Тъкмо защото за мен това е изключително ценно, често се опитвам да подтиквам хората, с които работя ежедневно, да хвърлят по едно око и встрани от текущите задачи. По този начин, всички ние не само си взимаме глътка въздух, но и се обогатяваме, разширявайки едновременно кръгозора, а често – и познанията си.  

Ако искате да станете част от екипа на Технологичния център на Аксенчър в България, разгледайте пълния списък с отворени позиции тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com