Няма информация хакерската атака да е засегнала български институции

2954
Няма информация хакерската атака да е засегнала български институции
Снимка: Pixabay

До момента няма информация хакерската атака да е засегнала български институции. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, във връзка с кибератаките, от които пострадаха хиляди организации в почти 100 държави от целия свят.

„Разговарях и с директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и нямаме такива данни при нас. Следим информацията и имаме контакти с партньорските служби“, каза още гл. комисар Маринов.

В Естония стартират военни киберучения

Военни учения под кодовото име Locked Shields започват в Естония днес (24 април). В тях ще участват близо 800 души от 25 страни, съобщи...

По думите му са взети мерки във връзка със заплахата от хакерски атаки и има звена, които работят в тази посока, допълва още агенция Фокус.

Припомняме, че безпрецедентна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании по целия свят. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп във виртуалната валута биткойн на стойност 300 долара, обобщава ВВС. По непотвърдена информация инструментите са откраднати и пуснати онлайн от хакерската група, известна като The Shadow Brokers. И макар „Майкрософт“ да издаде защитна програма през март, много системи не бяха актуализирани.

Има съобщения за технологични проблеми в 99 държави, включително Великобритания, САЩ, Китай, Русия, Испания и Италия, допълва БГНЕС. Компанията за кибер-безопасност „Avast“ заяви, че е засякла 75 000 случая на нападението, наречено WannaCry, от редица точки на планетата. Според много специалисти инцидентите са свързани, но те казват, че това може и да не е координирана атака срещу конкретни цели. Междувременно портфейлите за биткойн, които сякаш са свързани с атаката, вече заредиха пари в брой. Националната здравна служба (NHS) в Англия и Шотландия изглежда е била сред най-тежко засегнатите и екранни снимки на програмата WannaCry са били споделени от персонала на NHS. Болниците и лекарите са били принудени да прекъснат дейността си, от което пък пострадаха множество пациенти.

Според някои съобщения Русия е имала повече атаки, отколкото всяка друга страна. Руското министерство на вътрешните работи заяви, че е "локализирало вируса" след "атака срещу персоналните компютри, използващи операционната система „Уиндоус". Потребители в Twiter предоставиха изобилие от снимки на засегнатите компютри, включително на железопътната система в Германия и компютърна лаборатория в Италия. Редица испански фирми - включително телекомуникационният гигант „Telefonica“, електродружеството „Iberdrola“ и доставчикът на комунални услуги „Gas Natural“ - пострадаха от нападението. Имаше съобщения, че на персонала на фирмите е било казано да изключат компютрите си. Португалският „Telecom”, компанията за доставки „FedEx“, шведски местен орган и „Megafon“ (втората по големина мобилна телефонна мрежа в Русия) също заявиха, че са засегнати.

Все по-чести и все по-опасни кибератаки към ЕС отчита Брюксел

Брюксел отчита в последната година рязко увеличение и все по-опасни кибератаки срещу сървъри на Европейския съюз на фона на нарастваща ...

Някои експерти твърдят, че атаката вероятно е била създадена, за да се използва слабостта на системите на „Майкрософт“, която беше идентифицирана от NSA и получила името EternalBlue. След това инструментите на NSA са откраднати от група хакери, известни като The Shadow Brokers. По-късно те направиха инструментите публично достъпни, видяно като „протест“ срещу американския президент Доналд Тръмп.

Някои изследователи в областта на сигурността посочиха, че атаките се разпространяват чрез програма, която се множи сама между компютрите. За разлика от много други злонамерени програми, тази има способността да се движи по мрежата сама, докато всички останали разчитат на хората, като ги подмамват да кликнат върху прикачен файл, съдържащ специален код за целта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com