Нови етапи в постиженията на Patria

4342
Нови етапи в постиженията на Patria
Снимка: Янев и Янев

Разработването на безпилотни машини за разузнавателни, поддържащи и бойни мисии е основна сфера от интерес за отбранителния сектор по целия свят. Днес клиентите търсят машини с дистанционно управление, особено за провеждането на опасни мисии, при които разполагането на хора е рисковано. Редица наблюдатели считат, че следващата голяма стъпка в провеждането на разузнавателни, поддържащи и бойни мисии, е използването на дистанционно управляеми машини с по-голямата автономност. Един от приоритетите в научноизследователската и развойна дейност на Patria е разработването на вградената система за електронно управление, която позволява дистанционно управление и автономни функции на транспортното средство.

Развитието на тежките транспортни средства за суша на Patria (Heavy Unmanned Ground Vehicles) достигна ниво, което позволява машината Patria AMV 8x8 да се управлява дистанционно извън линията на визиране на прицела, използвайки 5G и 4G мрежи. Това дава възможност на бойните машини да се позлват от още по-големи разстояния с по-голяма надеждност.

Демонстрацията на Patria AMV 8x8 с дистанционно управление под 5G мрежа бе проведена в сътрудничество с Университета в Тампере, Финландия и е част от проекта RemoteFeel. RemoteFeel е изследователски проект, разработен от Business Finland, Форума за интелигентни машини (FIMA) и други изследователски екипи. Участниците в програмата получиха възможността да управляват Patria AMV 8x8 дистанционно.

По време на демонстрацията бе използван дистанционият работен модул (ROD) на Patria, най-модерният потребителски интерфейс, съдържащ функции, като добавена реалност и обратна информация чрез допир, позволяващи автентично автономно управление, и комбинираната система от стереокамери, разработена от университета в Тампере.

 

Реалистична картина

През последните години Patria непрестанно развива своята система за тежка безпилотна бойна машина за суша и е водеща компания в областта на безпилотните способности в своя бизнес сегмент. През 2018 г. по време на европейското изложение European Land Robots Trial (ELROB) в Белгия компанията демонстрира за първи път пред публика способностите на своите безпилотни тежки бойни машини за суша, използвайки две машини Patria AMV 8x8.

Бойните машини не разчитат на съществуващата инфраструктура и маркировката на пътните платна за своя контрол. Освен това системите трябва да работят при всякакви обстоятелства, включително в тъмнина и мъгла. Изисква се водачът на дистанционно управляемата машина да получава възможно най-реалистична и актуална картина на оперативната среда. Системата, разработена от Patria, използва оптични и акустични сензори за опознаване на оперативната среда. Данни за поведението на машината също се предоставят от инерциалните сензори за движение. Те добавят нови оперативни функции и позволяват машината да се използва в различни мисии и места, без да се излага екипажът на риск.

Безпилотното решение на Patria може да бъде интегрирано в новите машини Patria AMVXP, Patria 6x6 и във вече доставени машини AMV 8x8 без да се налагат значителни промени в тяхната конфигурацията.

Elbit Systems стартира реализацията на договора за оборудване на бойните машини Oshkosh 4X4 в Черна гора

Elbit Systems Ltd. обяви, че стартира реализацията на договора между израелското Министерство на отбраната и Министерството на Отбранат...

 

Ново споразумение за коопериране

Наскоро Patria и Kongsberg обединиха силите си за бъдещите програми за стрелкови единици за въоръжените сили на САЩ. Patria Nemo разполага с дистанционно управлявана 120 мм минохвъргачна система, способна на директна стрелба и стрелба от закрита позиция в движение.

Patria Nemo е способна да изпълнява стрелба от типа MRSI със стрелкови мисии с до шест снаряда на MRSI. Куполът и бронираните шасита разполагат с технологии за противодействие срещу балистични, минни и импровизирани взривни устройства и заразяване (замърсяване) на бойното поле и екипажът е напълно защитен. Лекият и компактен купол се монтира лесно на леки, верижни шасита или колесни бронирани машини с платформа 6x6/8x8 или военоморски плавателни съдове. Отличителна характеристика на Patria Nemo е модулният дизайн, който гарантира максимална гъвкавост и възможност за по-нататъшни подобрения според разнообразните изисквания в отговор на специфичните нужди на съвременната война и заплахите в променящата се среда. Patria Nemo може да се използва за самозащита и различни мисии, изискващи стрелба от закрита позиция. Системата за стрелба от закрита позицияна на Nemo дава възможност за най-висока готовност при воденето на бойни действия и управлението на кризи. Освен това системата за управление на огъня позволява изпълняването на решения от типа сензор-към-стрелящ (sensor-to-shooter).

След като се запознаха с предстоящите програми за стрелкови единици за въоръжените сили на САЩ, Patria и Kongsberg решиха да капитализират от съществуващите производствени мощности на Kongsberg в Джонстаун, Пенсилвания, САЩ за производството на Nemo за американския пазар. В производствената си база в Джонстаун Kongsberg произвежда дистанционно управляеми куполи MCT-30 за програмата Stryker на американската армия, а през май бе избрана да направи същото за програмата за бойна машина-амфибия (Amphibious Combat Vehicle) на Амфибийното съединение към Корпуса на морската пехота на САЩ (Amphibious Marine Corps).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com