Плащаме с телефона в метрото

2671
Плащаме с телефона в метрото
Снимка: A1

Да пътуваш в транспорта само с телефон в ръката е възможно на много места в Европа. Удобно, лесно и практично е да използваш мобилното устройство, което е винаги с теб, за да заплатиш билета си за пътуване. Няма нужда да търсиш откъде да купиш талон или карта, да се редиш на опашки и да губиш ценно време. Жителите и гостите на Берлин, Лондон, Будапеща и Рим, например, отдавна пътуват с дигитални билети, като най-често плащат с телефон или безконтактни карти. Отскоро и София стана част от големите европейски столици, в които пътниците могат да пътуват удобно, като използват смартфона си за закупуването на билет, благодарение на иновативната система, въведена от А1.

Дигитално=лесно и бързо

Билетите могат да се закупят директно през сайта на А1, става за секунди и човек не губи никакво време. Ако сте абонат на телекома, просто трябва да влезете в специално разработената страница, която генерира автоматично QR код. След това, когато приближите турникетите в метрото, само трябва да доближите екрана на телефона и кодът ще бъде сканиран. Цената на билета си остава същата, както и на хартиените – 1,60 лв. Сумата се начислява към месечната сметка на клиентите. За тези, които ползват предплатени услуги от А1, се приспада от наличния баланс в картата.

Безопасно във време на пандемия

Да пътувате с електронен билет е невероятно удобство, особено в ситуацията на продължаваща пандемия от COVID-19. Няма нужда да търсите кеш, за да платите билета. Така избягвате евентуален досег с предмети – банкноти или монети, докосвани от други хора и плащате изцяло дигитално, каквито са и последните препоръки на Световната здравна организация. Спестявате си също и реденето на опашка на касите в метрото, на която обикновено чакат и доста други хора. Ако сте закупили дигитално билетче от А1, можете директно да отидете до турникетите и да използвате телефона си вместо досегашния хартиен талон. 

При проверка на контрола

С електронния билет от А1 няма нужда да се притеснявате за редовността на пътуването. На страницата, на която се генерира уникалният QR код за сканиране, е запазена информация за датата и часа на закупуване, както и кога е използван билетът. Точно по този начин можете да покажете на контрольорите на Столична община, че сте платили за пътуването си електронно. Доста по-удобно е, отколкото ако трябва да се ровите за хартиеното билетче, нали?

Как точно става купуването

Закупуването на дигитален билет наистина пести време, освен това не е никак сложно за реализация. Трябва да отворите А1.bg/tickets или приложението Моят А1 и да се съгласите се с общите условия. След това натискате бутона „Купи“, който се появява под полето за попълване. На посочения телефонен номер ще получите QR код за вход в метрото. Валиден е 30 минути от момента на покупката. Когато закупите билет и действието е успешно, получавате SMS с потвърждение. В него ще откриете линк към закупения билет, а в профила си в Моят А1 може да следите броя на платените еднократни карти. Единственото, за което трябва да внимавате, когато сканирате билета, е да се уверите, че яркостта на смартфона е достатъчно силна, за да се вижда добре изображението. Така ще улесните разчитането на QR кода и ще можете по-бързо да се отправите към метро влаковете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии