Предполагаемият хакер, ударил НАП: Това се случва от 11 години

11206
Предполагаемият хакер, ударил НАП: Това се случва от 11 години
Снимка: iStock/Guliver

Анонимният хакер, успя да пробие системата на НАП, коментира случая, отговаряйки на журналистически въпроси. Става дума за въпроси на Нова телевизия.

Изрично е направено уточнение, че информацията се праща единствено на Нова телевизия, bTV и вестник "Капитал", защото само там хакерът виждал "истинска журналистика". Той твърди, че изтичането на данни става от 11 години и имало хакване още през 2012 година, с което са изтеглени 30 гигабайта информация, но тогава никой не разбрал. "Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine)", уточнява хакерът.

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката

"От руски домейн е изпратело съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървъ...

Хакерът твърди, че е изпратил оригиналните бази данни, които е изтеглил, до 56 сайта в България, но без да дава имена. Проверка на Actualno.com обаче показа, че извън посочените от самия хакер медии и Mediapool никоя от по-известните медии не е получавала данните или поне не в общодостъпните редакционни пощи.

"Тъпите ви органи на реда няма да намерят нищо – те просто ще покрият истината", твърди още хакерът, който казва за себе си, че е руснак, но е женен за българка. Той добавя, че родителите на жена му живеят в България и затова видял със собствените си очи "колко преебана е България".

Хакерът е категоричен – ако държавата не каже истината за пробива, щял да качи 21 гигабайта изтеглени данни на руски и български торент тракери, така че всеки да може да ги види и да ги свали свободно. Той предупреждава и, че ако се публикува фалшива информация, ще пусне данни от две различни хакерски атаки срещу Министерството на финансите. Освен това, хакерът казва и, че има 3 гигабайта данни, свалени от bTV, която иначе сочи като пример за журналистика, както и от още две медийни компании, без да казва повече имена.

"Нека корупционните игри започнат", завършва съобщението, явно с препратка към популярната в цял свят поредица "Игрите на глада".

Най-вероятно хакването на НАП е станало още през 2018 г.

Атаката срещу НАП е станала чрез SQL инжекция, при която след като служители в приходната агенция са въвели потребителското си име и па...

Нова телевизия уточнява и, че коментарът на хакера е пратен от имейл адрес, различен от този, от който са пратени хакнатите данни. А вътрешният министър Младен Маринов коментира, че ГДБОП проверява писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии