X
 
 

Сан Франциско върви към забрана на лицевото разпознаване

2627 0
photo of Сан Франциско върви към забрана на лицевото разпознаване
Снимка: Pixabay
Законодателите в Сан Франциско гласуваха за забрана на използването на технологията за лицево разпознаване. Това е първият мерикански град, който е на път да въведе такава забрана, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС.

Законът беше гласуван с 8 гласа „за“ и един „против“. Очаква се мярката да бъде официално приета в градското право след второто гласуване следващата седмица.

Система за лицево разпознаване ще спира хулиганите още на входа на стадионите

Стадионите в България ще бъдат оборудвани със система за лицево разпознаване. Целта е да се намалят случаите на хулигански прояви, пише...

Усъвършенстващите се модерни технологии няма да могат да се използват от местни власти като органите за градския транспорт или правоприлагащите органи. Освен това, всички планове за закупуване на нови технологии за наблюдение трябва вече да бъдат одобрявани от градските администратори. Новите правила няма да се важат при мерките за сигурност на летището или морското пристанище на Сан Франциско, тъй като те са под юрисдикцията на федералните, а не на местните власти.

Противниците на мярката заявиха, че това ще застраши безопасността на хората и ще попречи на усилията за борба с престъпността. Тези, които подкрепят това решение, смятат, че технологиите, такива, каквито са в момента, са ненадеждни и представляват ненужно нарушение на личния живот и свободата на хората. По-специално, противниците на лицевото разпознаване твърдят, че системите са склонни към грешки, особено що се отнася до жените или хората с по-тъмна кожа.

"С това гласуване Сан Франциско обяви, че технологията за лицево разпознаване е несъвместима с демокрацията и че гражданите имат право на глас, когато става дума за решения за употребата на високотехнологично наблюдение", каза Мат Кейгъл от Американския съюз за граждански свободи в Северна Калифорния. "Ние приветстваме града за това, че се вслуша в местната общност и проправи път напред с този важен закон. И други градове трябва да въведат подобни предпазни мерки за защита на безопасността на хората и гражданските им права", допълни Кейгъл.

"Съгласни сме, че има проблеми с технологията за лицево разпознаване и не трябва да се използва днес. Но технологията ще се подобри и може да бъде полезен инструмент за обществена безопасност, когато се използва отговорно. Трябва да държим вратата отворена за тази възможност", заявиха противници на забранителния акт.

#10yearschallenge - създава ли Facebook огромна база данни с лица?

Нова конспиративна теория се завъртя в онлайн пространството - в статия за "Уайърд" Кейт О’Нийл спекулира, че предизвикателството...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално