SmartBirds сближава дивите птици и хората

2078
SmartBirds сближава дивите птици и хората
Снимка: Pixabay

Мобилното приложение SmartBirds на Българско дружество за защита на птиците вече е от полза и за ловците

SmartBirds - популярното мобилно приложение на Българското дружество за защитата на птиците (БДЗП) беше основно обновено и с добавени функционалности. От днес то може да бъде изтеглено безплатно от Google Play и използвано от всяко мобилно устройство, смартфон или таблет, работещо с операционната система Android. Друго нововъведение за SmartBirds е добавеното помагало за ловеца: птици, което от хартиен носител премина в електронен, за да бъде достъпно за повече хора.

Отново ще броим врабчетата в България

За втори път от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организират преброяване на врабчетата в България. Тази година това ще ...

Какво е SmartBirds? "Наричаме го електронен бележник, определител на гнездящите птици в България и още помагало за ловеца. Опитахме се да съберем в едно приложение всичко, което хората търсят, за да опознаят по-добре птиците в България, а сега вече ще помага и за спазването на ловното ни законодателство." – споделя Светослав Спасов от БДЗП.

"Приложението е достъпно на български и на английски език, за да може да се ползва и от англоговорящи, посещаващи страната и интересуващи се от нашето птиче богатство" – допълва Мариана Вълчева.

SmartBirds от днес съдържа допълнителна информация за 55 вида птици, които са разрешени за лов или видове с регулирано ползване, но също така и защитени видове птици, които са сходни по външен вид с някои ловни видове и често стават неволна жертва на ловците. Всеки от тях е представен с кратко описание с акцент на ключовите за определянето му белези. Това описание ще позволява бързо определяне на вида, дали е разрешен за лов или не и ако е разрешен, какви са нормите и сроковете за ловуването му.

Изтегляйки SmartBirds от Google Play потребителят се сдобива с онлайн определител на гнездящите птици в страната, който може да използва навсякъде и по всяко време, като дори не е необходимо наличието на мобилна връзка, за да го ползва пълноценно. За разлика от дебелите определители, отпечатани на хартия, този не тежи допълнително в багажа, когато ползващият го е навън сред природата.

SmartBirds е и електронен дневник, в който може да се съхраняват наблюденията, които след това може да се споделят с приятели чрез електронна поща и социалните мрежи. За да бъде по-лесно и удобно ползването му, електронният дневник е с автоматично въвеждане на данни за наблюдаващия, дата и час, както и точно определяне на GPS координатите на наблюдателя.

9 защитени птици са спасени от РИОСВ - Велико Търново

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново са спасили 9 защитени птици през 2017 г. Това ...

SmartBirds ще сближи любителите на птиците с 269 вида, които гнездят у нас. Потребителят ще може да ги разпознава по-лесно, благодарение на снимките на птиците, картите на разпространението им, както и подробна информация как изглеждат, с какво се хранят и местата, които предпочитат. Но още по-важно е, че дава информация, къде могат да бъдат наблюдавани.

SmartBirds съдържа и по-специфична информация за тези, които искат да научат повече за видовете, като природозащитен статус на вида, периодите на миграция, информация за размножаването им и не на последно място - заплахите, които ги грозят.

Приложението дава и подробна информация за зоните от екологичната мрежа Натура 2000, обявени за опазване на птиците. GPS позиционирането позволява и да се провери местоположението на потребителя спрямо близките Натура зони и да разгледа на Google карта границите на всяка от тях.

Припомняме, че SmartBirds бе номинирано от World Summit Award Mobile за най-добро приложение в световен мащаб в категорията Околна среда за 2014 г. и определено от технологичното списание HiComm като едно от най-интересните мобилни приложения у нас.

SmartBirds e мобилно приложение, което беше актуализирано, благодарение на проект "ПрироДА: изграждане на информирана подкрепа за европейската екологична мрежа Натура 2000; възпитание на поколение от обучени и знаещи поддръжници" към програма LIFE на ЕС.

От "Четири лапи" зададоха 12 въпроса на БАБХ за умъртвените птици

Повече от две седмици след скандалното изземане от столичния зоопарк на над 100 диви птици от служители на Българска агенция по безопас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини