Сменяме по-лесно доставчика на телефония и интернет

4837
Сменяме по-лесно доставчика на телефония и интернет
Снимка: iStock/Guliver

Ако използвате интернет, мобилни и фиксирани услуги, ще може да сменяте доставчика на някои от отделните компоненти, като ще дължите неустойка само за частта, която прехвърляте към конкурентен оператор. Това е записано в предстоящите промени в Закона за електронните съобщения, с които в националното законодателство се въвеждат нормите на Европейския кодекс за електронни съобщения, пише Монитор.

Предложените от транспортното министерство текстове са били представени на телекомуникационните оператори миналата седмица. Целта е да се насърчават инвестициите на предприятията в нова инфраструктура за разгръщане на мрежи с много голям капацитет, включително в по-отдалечените райони. Законът за електронните съобщения ще включи интернет в обхвата на универсалната услуга, така че световната мрежа да бъде достъпна за всички потребители, независимо от тяхното местоположение или доходи. Така ще има равнопоставен достъп до услугите на електронното управление. Гарантира се защитата на крайните потребители, независимо от вида услуги, които ползват: традиционни - разговори, SMS или уеб базирани услуги - Skype, WhatsApp и др.

Най-често мобилни оператори и банки злоупотребяват с личните ни данни

Народното събрание прие Годишен отчет за дейността на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за 2018 г. Анализът на постъпилите в...

С промените се цели и подобряване на прозрачността на тарифите и възможност да се сравняват договорните оферти. Именно срещу липсата на информация за информирано решение са изпратени жалби от неправителствени организации до Комисията за защита на потребителите и до Комисията за регулиране на съобщенията. Промоциите не се намират в закона, а трябва да имат легална дефиниция, казва Богомил Николов от Активни потребители пред БНР.

Случвало се е всеки потребител да се сблъска със ситуация, в която от оператора има принуда за преподписване на договор, когато той стане безсрочен. Ако това не бъде сторено, от оператора могат да кажат, че ще бъдат получавани сметки по други тарифи на по-високи цени. Промоцията се превърна в практика, в стандарт, в основна цена.

От „Активни потребители“ смятат още, че липсва самостоятелна информация относно ценова листа на услугите с посочени стандартни цени на пакетните услуги. Фокусът в информацията към потребителите са промоционалните пакети, в които се откриват цени на някои основни услуги с уговорката, че това са цените след изчерпване на промоционалния пакет. Така, макар формално да е предоставена някаква информация за цени и пакети, за потребителя не е ясно върху каква база се формира промоционалната отстъпка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии