Учени извършиха първата комплексна квантова телепортация

20187
Учени извършиха първата комплексна квантова телепортация
Снимка: Pixabay

Първата комплексна квантова телепортация отваря пътя за ново поколение интернет.

Докато теоретичната възможност за многоизмерна квантова телепортация е известна на учените от близо три десетилетия, изследователски екип разработи нов експериментален метод и необходимата технология, за да го постигне най-накрая.

Изследователи от Австрийската академия на науките и Виенския университет, заедно с колегите си от Университета за наука и технологии в Китай, успяха за първи път в историята да телепортират триизмерни квантови състояния, или „кватрити“.

Според Phys.org, докато учените са знаели, че многоизмерната квантова телепортация е възможна от 90-те години насам, екипът първо е трябвало да разработи средствата, необходими за извършване на този забележителен научен опит.

„Първо, трябваше да разработим експериментален метод за прилагане на телепортация в големи размери, както и да разработим необходимата технология“, казва Мануел Ерхард от Виенския институт за квантова оптика и квантова информация на Австрийската академия на науките.

Методът за телепортиране на квантово състояние, "кодиран във възможните пътища, които един фотон може да поеме", включва използването на мултипортен сплитер за разделяне на лъчите ", който насочва фотоните през няколко входа и изхода и свързва всички оптични влакна заедно", като изследователите също използват "спомагателни фотони ", които могат да взаимодействат с други такива частици.

Китай обяви успешен експеримент с квантова телепортация

В Китай беше осъществена квантова телепортация между Космоса и Земята на разстояние над 1,2 хиляди километра. Данни за експеримента и и...

В резултат на това „интелигентният подбор на определени модели на интерференция“ по същество позволява да се прехвърля квантовата информация от един фотон на друг без двата физическо взаимодействие, като Ерхард отбелязва, че тази експериментална концепция може да бъде разширена до произволен брой измерения по принцип ,

Както посочва Phys.org,, това постижение бележи "важна стъпка" към създаването на практически приложения като "бъдещ квантов интернет", тъй като триизмерните квантови системи могат да транспортират по-големи количества информация от техните двуизмерни колеги.

"Този резултат би могъл да помогне за свързването на квантовите компютри с информационни възможности извън кубитите", заяви Антон Цайлингер от Австрийската академия на науките и Виенския университет, докато Джиан-Вей Пан от Китайския университет за наука и технология твърди, че "основите за квантовите мрежови системи от следващо поколение са изградени върху нашето фундаментално изследване днес. "

Съобщава се, че квантовите физици се фокусират върху постигането на телепортацията на "цялото квантово състояние на един фотон или атом".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии