Видео твърди, че турски танкове нападат погребения на кюрди

8765
Видео твърди, че турски танкове нападат погребения на кюрди
Снимка: Facebook/SYria Real Infos And News - SYRIAN

В социалната мрежа Facebook се разпространява видео, с което се твърди, че "турски танкове" са нападнали погребения на турски кюрди в град Сизре. Градът се намира в Турция на границата със Сирия.

В страницата SYria Real Infos And News - SYRIAN снощи е публикуван видео материал, на който се виждат хора, събрани за погребение. Някои от тях държат в ръцете си бял флаг. В един момент обаче се чуват изстрели и хората се разбягват. От видеото се вижда, че има ранени, както и много кръв (предупреждаваме, че кадрите показват жестокост и не са за хора със слаби сърца).

В страницата в социалната мрежа пише: "Това са турците, членове на НАТО... Турски танкове се целят в погребения на турски кюрди в град Сизре, независимо от факта, че опечалените вдигат бял флаг..." Не е ясно на коя дата е снимано видеото, което за момента има над 7 000 гледания.

Трима турски полицаи загинаха от бомба на ПКК

Трима полицаи загинаха, а още четири са ранени през изминалата нощ в резултат на взрив на заложена на пътя бомба в Югоизточна Турция, с...

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК!

В един момент камерата се обръща и фокусира в далечината, където след малко се виждат очертанията на танк.

По-долу вече може ясно да се различи танкът.

Прави обаче впечатление, че камерата много бързо намира танкa. Освен това веднага след кадрите, на които се вижда машината, следва момент, в който хората вече бягат. Също така от видеото се вижда, че изстрелите, звучащи като да са от автомат, по-скоро идват от друга посока, а не от тази на танка.

Има още един момент във видео материала, по-късно след първото показване на танка, на който се вижда улицата, от която посока трябва да дойде бойната машина. На този кадър обаче силуетът на танка е трудно различим, а би трябвало да се вижда по-ясно, защото логиката на видеото е машината да приближава.

В далечината трябва да се вижда танк.

Идеята за наслагани кадри идва и от различното разположение на сенките в момента, когато се вижда танкът, и в последващия, на които би трябвало да се вижда. На първите изображения (по-горе) сенките падат на ляво, а на вторите на дясно. Също така в момента, в който се различа бойната машина, се виждат локви, които липсват на последващите кадри.

Въпреки противоречията видеото показва бягащи и простреляни хора след погребение. Човекът, който снима, е най-малко тежко ранен, а може би убит.

Facebook страницата SYria Real Infos And News - SYRIAN е създадена през 2014 г. и има около 6,7 хил. харесвания. Страницата споделя мнения и публикации, които са активно в подкрепа на президента на Сирия Башар Асад и настоящата формална държавна власт в Сирия.

Над 100 убити членове на ПКК след военна операция в в Турция

Общо 102 са предполагаемите бунтовници от ПКК (Кюрдската работническа партия) убити за пет дни при мащабната операция, предприета от ...

Град Сизре в Югоизточна Турция се намира в района, населяван предимно от кюрди. През септември миналата година турските власти наложиха 24-часов полицейски час в града за повече от седмица. След престрелки с Кюрдската работническа партия (ПКК), при която загинаха повече от 30 души, полицейският час беше отменен.

През 2015 г. Сизре беше в центъра на бойни действия между ПКК и турската армия, които, според наблюдатели, застрашаваха живота на жителите на града. Al Jazeera съобщи за недостиг на храна, невъзможност да се търси спешна помощ или да се извършват погребения.

Операцията срещу ПКК в Сизре, където живеят 120 000 души, беше част от започналия през юни миналата година план на турското правителство да намали силата на ПКК в Югоизточна Турция и Северен Ирак, писа Al Jazeera.

През февруари тази година турският клон на Human Rights Watch критикува остро липсата на безпристрастна информация за хуманитарната трагедия, засягаща най-малко 1,3 млн. души в градове като Сизре, Сур или старата част на Диарбекир. "Конфликтът в Югоизточна Турция е извън контрол. Той не се отразява от медиите, включително защото правителството наложи вечерен час. Да не говорим за това, че в Турция почти не останаха критични медии. В такава една обстановка нараства опасността от нарушаване на човешките права", казва Ема Синклер-Уеб от правозащитната организация, цитирана от Deutsche Welle.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com