Всичките ви чатове в едно - Beeper

2281
Всичките ви чатове в едно - Beeper
Снимка: SoftUni

Преди десетилетия, софтуерната програма, наречена Trillian, въведе начин за интернет потребителите да взаимодействат с множество мрежи за изпращане на съобщения като ICQ, AIM и MSN Messenger само в един прозорец. Сега основателят на Pebble, Ерик Мигиковски, преразглежда тази концепция, но този път на фокус са съвременните приложения за чат. Чрез новосъздаденото приложение Beeper потребителите могат да се свързват с 15 различни услуги за съобщения, включително WhatsApp, Telegram, Signal, Instagram и Twitter DM, Messenger, Skype, Hangouts и дори чрез някои хитрини – iMessage (специалните съобщения, които могат да бъдат изпращани само между iPhone).

Мигиковски казва, че идеята за универсално приложение за чат се е появила докато е работил върху смарт часовника Pebble, преди придобиването му от Fitbit.

„Наистина искахме Pebble да може да изпраща iMessages, но никога не можахме да намерим начин да го направим, защото няма API за iMessage“, обяснява той. Но идеята за Beeper се появява преди две години, когато научава за протокол, наречен Matrix. „Beeper е изграден върху Matrix, който е обединен  протокол за кодирани съобщения с отворен код.“ (отвореният код е достъпен до абсолютно всеки, който иска да види как е програмиран продукта)

Мигиковски започва да работи по Beeper като страничен проект с Тулир Асокан, сътрудник на Matrix, с когото се запознава в чат стая на Matrix. За да накара Beeper (наричан преди това Nova) да работи с всички различни чат приложения, те изграждат свързващи „мостове“, също са с отворен код, достъпен тук.

„Смятаме, че е наистина важно хората да знаят какъв код използват, затова всичко е публично. Хората могат да го инспектират.”, отбелязва Мигиковски.

Въпреки че всяка платформа за съобщения има своя собствена уникална настройка, при Beeper работата с iMessage е най-сложна. Начинът по който заобикалят защитите на Apple, е да доставят на своите потребители стар, jailbreak-нат (такъв, чиито функции са хакнати) iPhone (iPhone 4S, защото е евтин), за да служи като мост. Кодът, инсталиран на телефона чете и записва във файла с базата данни, където се съхраняват вашите iMessages. IPhone-ът шифрова съобщенията със собствен личен ключ и след това го изпраща по мрежата Beeper. Така Beeper не може да чете съобщенията ви, но може да ги изпраща. Този процес позволява на потребителите на Android, Windows и Linux да използват iMessage. Но това не е единственият начин Beeper да накара iMessages да работи. Потребителите на Mac с постоянно включено устройство могат вместо това да изберат да инсталират приложение Beeper Mac, което върши същата работа като телефона.

Изненадващо, Мигиковски не се страхува съдебни спорове от Apple.

"Какво ще направят?", пита той, реторично.

В бъдеще от Beeper планират развитие на функциите отвъд простото изпращане на съобщения и медийни файлове. Представят си инструменти, които позволяват на потребителите да планират събития в календара, да преглеждат съобщенията с един човек в различни платформи и много други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии