Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook

6188
Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандалът "Cambridge Analytica", който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е далеч по-мащабен и засяга в много сериозна степен начина, по който много приложения, свързани с компанията на Марк Зукърбърг, събират лични данни от потребителите точно на Facebook. Това пише в свой аналитичен материал The Washington Post.

Съгласно информацията, много други разработчици, работили заедно с Facebook – точно както Cambridge Analytica, са използвали събираните от социалната мрежа лични данни за потребители. Става въпрос за създателите на игри като FarmVille, на приложението за срещи Tinder, както и дори за политически консултанти, работили за кампанията за преизбирането на Барак Обама за втори мандат начело на САЩ.

Кукловоди зад Тръмп и Brexit лъснаха в скандал за изборни измами

Компанията за анализ на данни и информация Cambridge Analytica се е намесвала в хода на избори в различни части на света, прибягвайки д...

Скандалът накратко

Сambridge Analytica е създала поведенчески алгоритъм за политически нагласи, като е използвала данните на потребители на Facebook. Този алгоритъм може да се използва (и съгласно разследване на The Guardian е използван), за да бъде повлияно чрез психологически методи на определени групи гласоподаватели за промяна или затвърждаване на позицията им посредством използване на социалните мрежи. Според данни, изнесени от Кристофър Уайли, става въпрос за поне 50 млн. потребители. Уайли е човекът, създал AggregateIQ - канадска компания, взела лъвския пай от бюджета на кампанията Vote Leave за Brexit. Именно покрай кампанията за Brexit се появяват публично връзките между AggregateIQ и Cambridge Analytica.

Зад Cambridge Analytica стои милиардерът Робърт Мърсъртретият по големина дарител за президентската кампания на Доналд Тръмп. Мърсър е известен и като съсобственик на хедж фонда RenTech – де факто фондът управлява Cambridge Analytica. Хедж фондът търгува на борсата чрез сложни алгоритми, с помощта на които "превърта" сложни финансови инструменти и ги маскира като дългосрочни активи посредством бързината на транзакцията, като всъщност става въпрос за активи на къси позиции. Това позволява на RenTech да спести публично 6,8 млрд. долара данъци чрез пренасочване на финансови потоци към офшорни зони, твърди пред изданието WhoWhatWhy Мартин Шийл, бивш директор на дирекцията за криминални разследвания на Американската данъчна служба.

Колко е лесно да бръкнеш в кацата с мед?

Искаш да съдиш Facebook в рамките на ЕС - има особеност

Facebook не може да бъде съдена в колективен иск. Това постанови Европейският съд, след като взе отношение по случай с австрийския граж...

Оказва се, че Cambridge Analytica прибира базата с данни на поне 50 млн. потребители на Facebook, като заявява, че ги използва за академично проучване. Това е достатъчно на компанията на Марк Зукърбърг да позволи достъп.

Според The Washington Post още през 2007 година Зукърбърг е създал условия който и да е разработчик, използвайки популярни приложения като например "логнете се през Facebook, за да влезете в сайта ни", да събира лични данни за потребителите на социалната мрежа. С такива данни всеки маркетинг отдел може да изработва стратегии за по-ефективна реклама – на определени потребители да им се предлага определена реклама онлайн съгласно вкуса им. А всеки политически анализатор би могъл да подготвя послания, с които да подклажда настроенията и да затвърждава възгледите на съответните потребители, след като вече е ориентиран относно възгледите им.

Специално Cambridge Analytica успяват да накарат 270 000 потребители на Facebook да си свалят приложението Thisis­yourdigitallife, но тези 270 000 потребители имат общо 50 млн. приятели във Facebook, до чиито данни Cambridge Analytica успява да се добере – през първоначално набраната база хора. А през 2015 година Facebook не прави одит на Cambridge Analytica, след като на компанията на Марк Зукърбърг става ясно какво всъщност се е случило. Сега Facebook обеща одит, за да установи дали Cambridge Analytica са унищожили всички тези данни, които "са придобили неправилно".

Вече има и сериозни призиви за разследване на Facebook – най-вече дали компанията на Марк Зукърбърг е знаела какво се случва с данните на потребителите ѝ и какви мерки е взела за сигурността им. "Демократичното малцинство (бел. ред. - в Комисията по въпросите на разузнаването на Конгреса) търси информация относно злоупотреба с лични данни и информация от вътрешен източник (бел. ред - Кристофър Уайли, човекът, създал AggregateIQ - канадска компания, работила за кампанията Vote Leave за Brexit), както и информация къде са складирани въпросните данни, как са използвани и дали трети страни са имали достъп до тях, включително субекти от Русия", пише в официално изявление, разпространено от офиса на конгресмена-демократ Адам Шиф.

Уволниха зам.-директора на ФБР два дни преди пенсионирането му

Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни вчера заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб два дни преди пенсиониран...

Американската федерална комисия по търговията (FTC) и регулаторните органи на ЕС посочват, че са знаели какво представлява Thisis-­yourdigitallife и там пишело, че ако свалиш приложението, даваш достъп до профила си във Facebook, личните данни, вписани в него, както и рождените дати на приятелите ти в социалната мрежа и какви публикации са харесвали. Двама бивши служители на FTC обаче казват, че съгласно нормативна база, действала още през 2011 година, за такова приложение Facebook трябва да получава изрично разрешение от потребителите, за да позволи то да бъде сваляно посредством платформата на социалната мрежа или свързани с нея платформи. Глобата за неспазване на нормата е 40 000 долара за всяко едно нарушение т.е. за всеки потребител, свалил Thisis-­yourdigitallife, без да е дал изрично разрешение на Facebook да му го предлага. За всички потребители, свалили Thisis-­yourdigitallife, общата сума е 10,8 млрд. долара! Тук говорим само за 270-те хиляди души, а не за общо 50-те милиона, до чиито данни се е добрала Cambridge Analytica. Ако се прави сметка с 50-те милиона души, тогава глобата би била 2 000 000 000 000 долара (2 трилиона долара).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии