Вредата от укриването на данъци от големите корпорации - и екологична

7967
Вредата от укриването на данъци от големите корпорации - и екологична
Снимка: Getty Images/Guliver

Освен като място да се укриват пари и да се лъжат данъчни системи, местата, известни като "данъчен рай", допринасят за промяната на климата и конкретно за обезлесяването на Амазония. Това показва изследване на Центъра за устойчиво развитие на Стокхолмския университет.

Изследването е базирано на разкритията в т.нар. Досиета "Панама". То изследва ефекта върху природата на места, където работят мултинационални конгломерати, които използват основно офшорни зони, за да се спасяват от данъци.

След 58 години на Земята няма да остане нито една гора

Изследване, извършено от американски учени от университета в Мериленд, показва, че горите на нашата планета изчезват с чудовищно бързи ...

"Трябва да започнем да гледаме какви са щетите за природата от офшорните зони. За да има устойчиво развитие, е нужна отчетност", категоричен е Виктор Галац, един от авторите на доклада.

Съгласно анализ на Бразилската централна банка за периода 2000 – 2011 година поне 9 от най-големите производители на соя и говеждо месо – две от индустриите, които са считани за главна причина за обезлесяването на планетата, са използвали офшорни дъщерни компании, за да финансират дейността си в Амазония. Припомняме, че дъждовните гори в Амазония често биват наричани "белите дробове на Земята". Оказва се обаче, че за над едно десетилетие 70% от чуждестранния капитал, с който работи бразилската икономика, е минал през офшорни зони – най-вече Каймановите острови, Бахамите и Холандските Антили. Това прави 18,4 млрд. долара. Няма как обаче да бъде направена директна връзка между влизащия в Бразилия капитал от офшорни зони и обезлесяването на Амазония, защото липсва достатъчно публична информация и като цяло картината остава непрозрачна, признават изследователите.

В доклада изрично се посочва, че притокът на офшорни капитали не е незаконен, а големи компании като Louis Dreyfus Company, Cargill, Bunge и Amaggi Group изрично посочват в отговор на проучването, че спазват закона. През 2009 година точно бразилската Amaggi и френско-швейцарската Louis Dreyfus правят съвместно предприятие, което да работи в Байя, Бразилия. Съвместното предприятие е регистрирано на Каймановите острови, а собственик е тогавашният бразилски земеделски министър Блайро Маги.

Но не е само Бразилия – един от най-големите производители на хартия Asia Pacific Resources International Holdings (April), действа в горите на Индонезия, като избягва да плаща данъци чрез офшорна система, с помощта на две от най-авторитетните банки в света в лицето на Credit Suisse и ABN Amro.

Нови едри риби се появиха в "Досиетата Панама"

Наследници на световноизвестния френски бижутер Пиер Картие се оказаха забъркани в придобилите планетарна известност „Досиета Пан...

Друг голям проблем е нелегалният риболов – съгласно Интерпол, 70% от заловени плавателни съдове с нелегално уловена риба, плават под флага на държава, която е „данъчен рай“. Става въпрос главно за Панама и Белиз.

Наличието на офшорни зони носи загуби от 200 млрд. долара годишно за развиващите се икономики, твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com