Европа е луда да гласува за португалската песен. За нашата също

26421
Европа е луда да гласува за португалската песен. За нашата също
Снимка: Getty Images/Guliver

Хулежът по всичко българско и родно не е хубаво нещо. Както обаче не е хубаво нещо и лицемерието.

Нека бъдем честни и да си припомним как се разви ситуацията около българското участие на "Евровизия" тази година.

Първо излезе Рут Колева и заяви, че сме на косъм да пратим Гери-Никол с "Яката дупара". Фаворит бил Кристиан от "X Factor", но нищо не се знаело.

При тази информация българското човечество се разжужа като кошер. Как ще се излагаме така, нали с Гери ще ни се смеят в Европа, на всяка цена трябва да е нещо друго... И другото излезе - Кристиан Костов наистина спечели вътрешната селекция. Когато обаче стана ясна песента му, много хора си пожелаха да бяхме пратили Гери-Никол. Ако бъдем честни пред себе си, ще признаем, че реакциите у нас на "Beautiful mess" бяха изключително негативни. Месеци наред много българи коментираха, че песента е слаба, бозава, лигава. И с пълно право. По-спорни и неподкрепяни песни досега сме пращали само 2 пъти - на Човека-глас и "Лорейн" на Кафе.

Тогава обаче започнаха да излизат коментарите от чужбина и прогнозите на букмейкърите. И с огромна изненада установихме, че тия в Европа по някаква причина харесват нашата песен.

И всичко се обърна. Масово всички започнаха да харесват песента, да се изказват в подкрепа на Кристиан, да обявяват, че ние заслужаваме да сме победителите тази година. Което си е лицемерно.

При нас го има този комплекс - дори да не харесваме особено нещо наше, ако чужденците го харесват, оставяме настрана първоначалната си реакция и се втурваме да се гордеем с него. Което си е лицемерно.

Историческо! България на крачка от победата на "Евровизия", Кристиан се класира втори

Българският представител на "Евровизия" Кристиан Костов се класира на второ място на големия финал на конкурса, който се проведе тази в...

"Евровизия" е спорен конкурс. На музикално и политическо ниво. Именно заради тази си спорност Европа много пъти е избирала за победители умопомрачително глупави песни. Спомняте ли си например "Running Scared“ на Ел и Ники през 2011 г., която победи абсолютно незаслужено, само защото се знаеше, че първото място трябва да е за Азербайджан? Ами "Heroes" на Манс Зелмерльов по същата причина - защото трябваше да победи Швеция?

Европа толкова много пъти е доказала, че гласува за глупости. Просто хората от Стария континент имат особен вкус. Песента победител тази година е абсолютна боза. Португалия избра за свой представител някакво невъобразимо 3-минутно мяукане, което имаше претенциите да е много дълбоко и въздействащо. Явно за милиони е било. За нас не особено. Нито българското жури, нито българската публика е гласувала за Португалия като свой фаворит.

Затова е напълно разбираема реакцията ни, че Европа трябва да е луда да гласува за португалската песен. Нека си признаем обаче, че трябва да е луда да гласува и за българската. Ако тази мелодия не беше наша, сега щяхме да я хулим наред с останалите.

Така че нека се радваме на невероятното си класиране. Не е много логично, че стигнахме до него, но пък е приятно. В последните години България набра изключителна скорост на конкурса и един ден, когато решим да изпратим нещо наистина стойностно, действително имаме шанс за победа.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com