Лари Кинг - историята на една легенда

4065
Лари Кинг - историята на една легенда
Снимка: Getty Images/Guliver

Една легенда напусна света днес - харизматична личност, пред когото разкриваха души и идеи президенти, филмови звезди, магнати...

Емблематичният телевизионен и радио водещ Лари Кинг почина днес на 87-годишна възраст, съобщи неговата медийна компания.

"Ora Media" не посочва причина за смъртта, но медиите съобщават, че Кинг се е борил с Covid-19 в продължение на седмици след като е претърпял няколко здравословни проблема през последните години, сред които и битка с раково заболяване.

Бившето лице на Си Ен Ен е починал в медицинския център "Cedars-Sinai" в Лос Анджелис.

„В продължение на 63 години в радиото, телевизията и дигиталните медии многохилядните награди на Лари за интервютата му и признанието в световен мащаб свидетелстват за неговия уникален и безспорен талант като телевизионна фигура“, се казва в изявление на "Ora Media", най-новият му работодател. „Лари винаги гледаше на обектите си на интервюта като на истински звезди на своите шоу програми.“

Зрителите го ценяха за редкия му стил на интервюиране, като "Ora Media" заяви, че „е обичал да задава кратки, директни и прости въпроси“ и е предоставял богата възможност на интервюираните да говорят.

Тв водещият беше световноизвестен с четвъртвековното си предаване по Би Би Си "Larry King Live" ( "На живо с Лари Кинг"), по време на което той интервюира всеки президент на САЩ от Ричард Никсън до Доналд Тръмп като бизнес магнат от Ню Йорк, когото Кинг смяташе за приятел много преди той да навлезе в политиката.

Той също така е интервюирал множество чуждестранни лидери, ставайки един от първите чуждестранни журналисти, интервюирали руския президент Владимир Путин през 2000 г.

Известният телевизионен и радио водещ беше една от най-известните американски медийни личности, интервюирал политици, знаменитости и други публични фигури. По време на кариера, обхващаща над 50 години, той е направил над 30 000 интервюта.

След напускането на Си Ен Ен Кинг основава Ora TV. Продуцентската компания подписа договор с RT America за домакин на "Larry King Now".

Кинг е имал множество близки срещи със смъртта за период от повече от тридесет години - претърпял масивен инфаркт през 1987 г., борещ се с рак и претърпял инсулт през март 2019 г., който го остави в кома за няколко седмици. Кинг е хоспитализиран в края на декември, след като се е оказал положителен за Covid-19.

Кой е Лари Кинг?

Лари Кинг (с рождено име - Лорънс Харви Зайгер) е роден на 19 ноември 1933 г. в Ню Йорк (Бруклин) в семейство на еврейски имигранти от Беларус. Майка му е била шивачка, баща му е имал бар. Той е по-големият от двама синове и от детството си е мечтаел да стане радиоводещ. Но поради смъртта на баща си (през 1942 г. от инфаркт) след напускане на училище той е трябвало да се откаже от образованието си и да започне да работи, за да издържа майка си и по-малкия си брат. Първоначално той е бил служител в пощата, след това по съвет на случаен познат, говорител в телевизионния канал CBS, заминава за Маями (Флорида), където медийният пазар се развива бързо по това време. Лари успял да намери работа в радиостанцията WAHR, но задълженията му включвали почистване на помещенията и изпълнение на еднократни задачи. Първият му ефир се състоял на 1 май 1957 г. - тогава той заменил неочаквано подалия оставка коментатор. Дебютът бил успешен и му било осигурено редовно ефирно време. В същото време, по предложение на ръководителя на радиостанцията, той измисля своя псевдоним (според него идеята възниква, когато се появила реклама на ликьора "King's Wholesale Liquor"). След известно време Лари Кинг става най-известният радиоводещ във Флорида.

Кариера

През 1960 г. Лари Кинг стартира собствено токшоу по телевизията в Маями и започва да списва развлекателни рубрики за "The Miami Herald" и "The Miami News", което повишава популярността му. През този период се формира образът на Лари Кинг, чиито основни атрибути са тирантите и очилата. В едно от първите телевизионни интервюта Кинг свалил сакото си, а гостът му, като видял тирантите, веднага се настроил за откровен разговор. След това Кинг започнал да носи очила, тъй като те, според него, му давали увереност (в началото очилата били дори без диоптри).

През 1971 г. Лари Кинг е обвинен в присвояване на средства от един от бизнес партньорите му. Въпреки оправдаването му през 1972 г., кариерата му пострадала. Той я възстановява в продължение на няколко години - пише статии в различни списания, работи в радиостанции на Западния бряг. Едва през 1978 г., когато скандалът е забравен, той се завръща в Маями. През същата година радиостанцията "Mutual Broadcasting System" станала домакин на токшоуто на "Шоуто на Лари Кинг", което се излъчвало на живо от понеделник до петък (до 1994 г.). Програмата била популярна и с течение на времето много американски радиостанции започнали да я излъчват.

През 1985 г. токшоуто привлякло вниманието на медийния магнат Тед Търнър, който предложил на Лари Кинг да стартира подобен телевизионен проект по CNN. Така се ражда токшоуто "Larry King Live", което се излъчва в продължение на 25 години. То е включено в Книгата на рекордите на Гинес като най-дълго съществуващо в един и същ канал, по едно и също време, с един и същ водещ. След губернатора на Ню Йорк Марио Куомо, първият събеседник на Лари Кинг, студиото шоуто станало домакин на ръководителите на различни държави, включително руския президент Владимир Путин (2000 г.) и съветския лидер Михаил Горбачов (2008 г.), политици, актьори и други известни личности.

Почина легендарният водещ Лари Кинг

Легендарният водещ Лари Кинг почина на 87-годишна възраст.  Вестта беше обявена в официалния профил на Кинг в Twitter. Той беше х...

През 2010 г. Кинг обяви пенсионирането си от телевизията. Последният гост в програмата на 15 декември 2010 г. е певицата и актриса Барбра Стрейзанд, а на 16 декември шоуто показа епизоди от минали години.

От 2012 г. Кинг е домакин на предаването "Larry King Now" по цифровия телевизионен канал Ora TV.

Като цяло, по време на кариерата си, според различни източници, Лари Кинг е интервюирал от 50 хиляди до 60 хиляди души. Сред неговите събеседници са били всички американски президенти, начело с Ричард Никсън. Освен тях, сред гостите му са и мастити линости като Маргарет Тачър, Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела, Франк Синатра, Марлон Брандо, Майк Тайсън, Стиви Уондър, Пол Маккартни.

Лари Кинг задаваше няколко въпроса (главният сред тях - „Защо?“), като по този начин даваше възможност на госта да говори. Смята се, че интервютата с Франк Синатра и Бил Клинтън са най-успешни, тъй като „и двамата са с чувство за хумор, а и двамата обичали да си бъбрят“.

През годините Лари Кинг участва и в около 150 филма, в които играе себе си, и многократно озвучава анимационни герои, например бармана в "Шрек 2".

Лари Кинг е хоспитализиран с COVID-19

Легендарният водещ на токшоу Лари Кинг е хоспитализиран с COVID-19, според източник, близък до семейството, съобщава CNN. 87-годишният...

Автор е на няколко книги. Сред тях са „Как да говоря с всеки, по всяко време и навсякъде“ (1995), „Какво правя тук? Пътят на журналиста“ (2009), „Да говориш истината“ (2012).

Кинг е получил множество професионални награди през цялата си кариера, между които две награди "Peabody" за радио и телевизионни предавания (1980 и 1992) и наградата "Еми" за кино и телевизия (2011).

Личен живот

След като претърпява сърдечна операция през 1987 г., той основава фондация, която предоставя материална помощ за изпълнението на медицински процедури за американци с ниски доходи със сърдечни заболявания.

От 1997 г. той е женен за актрисата Шон Саутвик (родена през 1959 г.) и двойката има двама сина. На 20 август 2019 г. Кинг подава молба за развод във Върховния съд на окръг Лос Анджелис. Първата съпруга на Лари Кинг (1952-1958) е съученичка на Фред Милър. След това негови съпруги са Анет Кей (1960-1962; в този брак се ражда син), Мики Сатфин (1962-1963), звездата на "Playboy" Алин Акинс (1963-1966 и 1967-1972; те имат дъщеря и неин син от първия й брак, когото Лари Кинг осиновява); учителката по математика Шарън Лепор (1976-1984); предприемачката Джули Александър (1989-1992).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Крие ли голяма тайна Васка от "Ергенът"?

Леонардо ди Каприо се е сгодил? (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com