Почина Карл Лагерфелд

11957
Почина Карл Лагерфелд
Снимка: Getty Images / Guliver

Почина Карл Лагерфелд, съобщи в. "Фигаро". Изданието допълва, че през последните седмици той е бил с влошено здравословно състояние.

Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург в заможно семейство. Родителите му Отто и Елизабет Лагерфелд са производители на консервирано мляко (Glücksklee-Milch GmbH). Самият той дава като рождена дата 1938 година, докато вестникът „Bild am Sontag“ не публикува откъси от кръщелното му свидетелство, където е записана 1933 като година на раждане. Така Карл празнува официално през 2003 своя 65-и рожден ден и през 2008 своя 70-и, въпреки че е по-стар. След появата на действителната рождена дата, някои медии използват действителната, други – официалната.

Карл Лагерфелд стана на 80 години

Творческият директор на модна къща Шанел Карл Лагерфелд навършва днес 80 години. Ексцентричният стилист, който е един от най-прочутите...

През 1944 година се премества в Бад Брамщед, където е ученик в училището Юрген Фулендорф. През 1953 година Карл, заедно с майка си, напуска Германия и се установява в Париж. Там учи в лицея Монтен. Според самия него обича да живее сам.

През 1955 година започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от когото получава най-важните си уроци по отношение на модата. През 1959 година напуска модната къща и става дизайнер на свободна практика, като изпълнява проекти за Krizia, Charles Jourdan и Valentino.

През 1964 година, разочарован от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Три години по-късно се завръща в модния бранш като консултант по дизайн във Fendi.

През 70-те името му става популярно с работата за Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. Така през 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Създава иновативни вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години. През 1997 списание „Вог“ обявява Лагергелд за „несравним интерпретатор на настроението на момента“.

Лагерфелд: Меркел да се облича според специалните си пропорции

Карл Лагерфелд счита, че германският канцлер Ангела Меркел трябва да се облича "в съответствие със специалните си пропорции". Творческ...

Въпреки че е работил за доста модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера. Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Крие ли голяма тайна Васка от "Ергенът"?

Леонардо ди Каприо се е сгодил? (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com