Звездите, които ни напуснаха през 2015 г.

22875
Звездите, които ни напуснаха през 2015 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

През 2015 година редица видни представители на литературата, политиката и музикалния свят ни напуснаха. 

На 3 януари почина химикът и литературовед Елена Чуковска, дъщеря на писателката и журналистка Лидия Чуковска и внучка на писателя Корней Чуковски. До последните си дни Елена Чуковска продължава да се занимава с публикуването на произведенията на майката си и своя дядо.

На 15 януари почина руската актриса Рима Маркова. Тя има около 80 роли в киното, като едни от най-запомнящите се филми, в които е играла, са „Живи и мъртви”, „Роднини”, „Дневна стража”. През 2010 година е наградена с орден 4-та степен за „Заслуги към Отечеството”. 

На 26 януари в Атина почина известният гръцки певец Демис Русос. През дългогодишната си кариера той е издал около 40 албума. 

На 11 февруари от инсулт почина 89-годишният френски актьор и режисьор Роже Анен. В кариерата си има множество роли, но остава известен с участието си в сериала „Комисар Наваро”. 

На 14 февруари настъпи кончината на френския актьор Луи Журдан. Той е известен с ролята на Дантес във филма „Граф Монте Кристо” от 1961 година.

На 27 февруари бе убит руският политик Борис Немцов. Между 1991 и 1997 година той е първият губернатор на Нижегородската област, след това е министър на енергетиката на Русия и първи вицепремиер. В последните си години действа като политик от опозицията. 

Снимка: Getty Images

На 8 март си отиде басистът на шведската група АББА Рутгер Гунарсон. Той почина на 69-годишна възраст. Басистът свири във всички албуми на АББА и участва в записите на всички сингли, турнета и филми на групата. 

На 10 март в САЩ на 59-години почина Сам Саймън – един от създателите на анимационния сериал „Семейство Симпсън”. Саймън е починал от рак на дебелото черво. Той е носител на девет награди „Еми” като сценарист и продуцент на „Семейство Симпсън”. Известен е и като отявлен застъпник за правата на животните. 

На 13 март, на 66 години, почина британският писател фантаст Тери Пратчет след дълга битка с Алцхаймер. Той е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на XX век. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи „Светът на диска”. Пратчет и вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. 

На 15 март в Москва почина руският писател Валентин Распутин след няколко дни в кома. Автор е на множество книги, сред които „Последен срок”, „Уроци по френски”, „Живей и помни”. Голяма част от творбите му са филмирани. Носител е на редица ордени и награди. 

На 2 април си отиде португалският режисьор и сценарист Мануел де Оливейра. Най-възрастният режисьор в света почина на 106-годишна възраст. Той има над 30 игрални и документални филма, награден е с два Златни лъва от фестивала във Венеция, както и с почетна Златна палма от Кан. Работил е със звезди като Джон Малкович и Катрин Деньов в „Манастирът“ и в „Пътуване в началото на света“ с Марчело Мастрояни. 

На 7 април на 79 години почина американският актьор Джефри Люис. Той има роли в над 200 филма. Баща е на актрисата Джулиет Люис. 

На 13 април в Германия почина известният писател и Нобелов лауреат за литература Гюнтер Грас. Освен като писател, Грас твори като поет, драматург и публицист. Придобива слава още с първия си роман „Тенекиеният барабан”(1959). 40 години по-късно получава Нобелова награда за литература. Той е автор на произведения като "Котка и мишка","Кучешки години", "Местна упойка", "Из дневника на един охлюв", "Калканът", "Моето столетие", "Рачешката" и автобиографичната книга "Да люспиш лука". 

Снимка: Getty Images

На 23 април почина актьорът Сойър Суитън, добил известност с участието си като дете в известния сериал „Всички обичат Реймънд”. Причината за смъртта е самоубийство. 

На 24 април почина американският автор на песни Сид Тепър. Той стои зад песните на едни от най-любимите световни изпълнители като Франк Синатра, Елвис Пресли, Клиф Ричард, Рей Чарлз, „Бийтълс”. 

На 30 април почина американският соул и ритъм енд блус изпълнител Бен Кинг. Кинг започва кариерата си в края на 1950-те години с бандата „Дрифтърс” и изпълнява хитове като There Goes My Baby и Save The Last Dance For Me. Най-известната му песен е Stand By Me, с която през 1961 година влиза в американския топ 5. 

На 2 май в Германия почина руската балерина Мая Плисецкая. Тя е една от двете балерини на Съветския съюз, получили титлата Prima ballerina assoluta. Влиза в Болшой театър през 1943 година и танцува около 50 години, много след като навършва възрастта, на която обикновено се пенсионират балерините. Мая Плисецкая е считана за една от най-големите балерини на XX век. 

Провери на коя знаменитост приличаш

Има сайт, в който след като качиш своя снимка, можеш да видиш на която знаменитост приличаш. Чертите, излъчването, цвета на косата, очи...

На 3 май след дълго боледуване на 89 години почина грузинският режисьор Реваз Чхеидзе. Той е автор на филма „Бащата на войника”, който е обявен за класика в съветското кино в категорията на филмите, посветени на Великата отечествена война (1941-1945 г.). 

На 14 май почина американският блус музикант Би Би Кинг. Анкета на списанието „Ролинг стоун” през 2011 година го нарежда на 6 място в класацията на „100-те най-добри китаристи на всички времена”. 

На 7 юни почина актьорът Кристофър Лий. Играл е в редица филми, сред които „Дракула”, „Хобит” и „Властелинът на пръстена”. Той почина на 93-годишна възраст в лондонска болница вследствие на дихателни и сърдечно-съдови проблеми. 

Снимка: Getty Images

На 8 юни си отиде Джуна, известна съветска и руска лечителка, астролог, поет и президент на организацията „Международна академия на алтернативни науки”. Според медийни публикации сред хората, потърсили помощта на Джуна, са политикът Леонид Брежнев, актьорите Джулиета Мазина, Роберт де Ниро, Марчело Мастрояни и кинорежисьорите Андрей Тарковски и Федерико Фелини. 

На 22 юни композиторът Джеймс Хорнър загина при самолетна катастрофа. Хорнър е автор на музиката към филмите „Титаник”, „Аватар”, „Красив ум”, „Аполо 13”, „Смело сърце”. Инцидентът е станал с едномоторен самолет, собственост на композитора. 

На 26 юни почина бившият премиер на Русия Евгений Примаков. Примаков, който е роден през 1929 година в Киев, заемаше поста министър на външните работи в периода между 1996 и 1998 година и министър-председател на страната от есента на 1998 до пролетта на 1999 година. Едно от най-запомнящите се събития в неговата политическа кариера е несъстоялото се посещение в САЩ на 24 март 1999 година. Примаков е накарал пилота на самолета, с който е пътувал, да прекрати курса към Вашингтон и да се върне обратно в Москва, след като е разбрал, че НАТО е започнала бомбардировки над Югославия. 

8 супер звезди, които признават психичните си проблеми

Едни от най-известните хора на света признават най-големите си тайни и какво не е наред с живота им. Вероятно, за да ни покажат, че и т...

На 8 юли почина американският поет Джеймс Тейт, носител на наградата Пулицър за поезия. 

На 11 юли на 55 години от рак почина Сатору Ивата – президент и генерален директор на компанията Nintendo. 

На 26 юли почина дъщерята на Уитни Хюстън – Боби Кристина Браун. Тя почина на 22 години след неколкомесечна кома, в която изпадна след като бе намерена под водата във вана в дома си в Атланта. 

На 20 септември в Лос Анжелис си отиде световноизвестната авторка на любовни романи Джаки Колинс. Британската писателка почина на 77 години от рак на гърдата. 

На 9 ноември на 85 години от инсулт почина барабанистът Анди Уайт, известен като петия от „Бийтълс”. Той е участвал само в един сингъл на групата – американската версия на Love Me Do, но това е достатъчно, за да получи митичното прозвище. 

5 звезди, които са загубили милиони заради идиотски инвестиции

Това, че даден човек е успял да натрупа богатство, не гарантира, че същият ще го управлява добре. Доказват го следните знаменитости, ко...

На 29 ноември в болница в Москва на 89-годишна възраст почина известният руски режисьор Елдар Рязанов. Причина за смъртта е сърдечна и белодробна недостатъчност. Рязанов е снимал около 30 филма и всеки от тях добива широка популярност. Най-известните филми на режисьора са „Карнавална нощ“, „Хусарска балада“, „Жесток романс“, „Служебен роман“, „Гараж“, „Гара за двама. 

На 3 декември почина рок певецът Скот Уейланд, бивш певец на „Стоун Темпъл Пайлътс”. Той е бил намерен мъртъв по време на турне с новата си група „Уайлдабаутс”. 48-годишният Уейланд е починал в съня си в буса на групата. 

На 11 декември на 83 години почина народният артист на Русия Игор Кашинцев. Дебютира с епизодична роля във филма „Юлски дъжд”, но участва в над 120 филма. 

На 28 декември си отиде основателят на британската рокгрупа Motorhead Йън "Леми" Килмистър. Той почина на 70 години след кратко боледуване от рак.

Снимка: Getty Images

Източник: Агенция "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com