80% от медицинския персонал в болницата във Велики Преслав с оставка заради COVID-19

5665
80% от медицинския персонал в болницата във Велики Преслав с оставка заради COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

80% от медицинския персонал на общинската болница във Велики Преслав е с подадена оставка. Причината е откриване на CОVID отделение в лечебницата, в което се поемат и болните от Шумен, съобщи btv.

В момента в общинската болница са настанени 8 болни с коронавирус пациенти, които са пренасочени именно от областната лечебница, която е с изчерпан капацитет. Припомняме, че Шумен е в "червената зона" по разпространение на коронавирус у нас.

Лекарите от Шумен са на ръба: Искат колегите им да бъдат задължени да помогнат

Лекарският съюз в Шумен иска да се задължат медиците от доболничната помощ да работят и в болницата, за да се преодолее кризата с недос...

Затварят нощните заведения в Шумен до 16 ноември

Медицинските работници настояват да бъде затворено COVID отделението и болницата във Велики Преслав да спре да приема пациенти с вируса. Основната причина е страхът им, че повечето са в рисковата възрастова група за болестта.

Доктор Ирина Радева е на 74 години и е един от двамата специалисти в преславската болница, работила с COVID-пациентите. Подала е молба за напускане и е категорична, че след 50 години стаж няма да я оттегли. По думите ѝ, рискът от разпространение на заразата заради липсата на условия и екип е огромен.

"Аз поех огромен риск, защото съм в рискова група и ми помагаше моят съпруг, който е на 78 години от добра воля, но не става така. Най-голямата грешка беше, че нямаше критерии за разкриване на такова отделение. Без осигурен персонал, без осигурено условия, за да не се кръстосват потоците здрави и болни", каза тя.

Критични COVID ситуации в Шумен, Русе и Благоевград – ще остане ли Шумен без МБАЛ?

Мога да кажа, че ситуацията в област Шумен е критична. Това заяви областният управител Стефан Желев. По думите му, в МБАЛ Шумен няма ме...

По време на събрание на болницата медиците заявиха, че ако COVID-болните бъдат разпределени в други лечебни заведение и Преслав спре да приема такива пациенти, ще останат на работа.

"Не само лекарите, но и медицинските сестри са в рисковата възрастова група. Притесненията са ми повече в това, че ние не можем да окажем адекватна и качествена медицинска помощ най-вече на болните с COVID инфекция и не сме в състояние да осъществяваме необходимия хигиенен, дезинфекционен и противоепидемичен режим", заяви д-р Йошинка Ненчева, управител на болницата във Велики Преслав.

Всички те са категорични, че рискът от създаване на вътрешно болнична инфекция при работа с COVID болни пациенти е сериозен.

Очаква се днес становище на здравната инспекция в Шумен и на областния кризисен щаб дали искането на медиците от Преслав COVID пациентите от там да бъдат настанени в други лечебни заведение ще стане факт, за да не напускат лекарите работните си места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен