Адвокат на пострадалите: Единствена причина за инцидента в Хитрино е високата скорост

2387
Адвокат на пострадалите: Единствена причина за инцидента в Хитрино е високата скорост
Снимка: МВР

Данните по делото показват, че единствена и основна причина за настъпилия инцидент в Хитрино е високата скорост.

Това каза Николай Димитров, който заедно с екипа си, представлява пред съда пострадалите от Хитрино, предаде БГНЕС.

Собственикът на цистерната от Хитрино: Не прехвърлям вина, ако дължим обезщетение, ще платим

"Не прехвърлям вина на никого, но не искам да поемам аз цялата вина. Съдът ще прецени дали дължим обезщетение, ако дължим ще го платим"...

В понеделник на пресконференция от фирма „Булмаркет ДМ” ЕООД заявиха, че нови технически експертизи доказват, че не високата скорост, а повреда на релсовия път, е причина за трагедията в Хитрино.

След като вчера (12 март) прокуратурата посочи, че причината за трагедията е високата скорост, а не развалена стрелка, днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова повтори същото в ефира на Нова телевизия и увери, че това било категорично установено по безспорен начин от досъдебното производство.

„Такива данни за стрелка и доклади, може да проследите в интернет, циркулират от самото начало на инцидента, но към този момент аз не виждам никакво покритие с факти и доказателства за всеки един от тях. Доколкото знам е изготвена частна експертиза. Да, разбира се, частна експертиза може да ползва всяка една от страните, но тя не може да послужи пред съда”, каза адвокат Николай Димитров. Той посочи, че в наказателното производство са разследвани всички версии.

„Тази версия ние приемаме като защитна версия, която между другото беше презентирана и в рамките на досъдебното производство от обвиняемите лица. Тази версия беше в основата на нашите първоначални действия по разследването”, посочи още по-рано Румяна Арнаудова. Тя обясни, че тази версия е отхвърлена от разследването благодарение не само на гласните доказателства, но и на множество експертизи, които се позовават и на извършените множество огледи на местопроизшествие, и на огледа на самата влакова композиция след инцидента, на самия железен път и на експертните заключения, които са получили от вещите лица.

Прокуратурата вече е разглеждала и отхвърлила новата версия за Хитрино

Версията за незаключена стрелка на релсовия път при железопътната катастрофа в с. Хитрино е била разгледана и отхвърлена. Това съобщава...

Днес (13 март) Софийски градски съд (СГС) заседава по едно от гражданските делата за трагедията в Хитрино срещу „Булмаркет” и БДЖ. Адвокат Николай Димитров посочи, че делата са около 30. По думите на Димитров по-голямата част са спрени, тъй като съдът е преценил, че следва да приключи наказателното производство. Той обясни, че делата на най-тежко пострадалите са в Софийски градски съд (СГС), а по-леко пострадалите са в районен съд София (СРС).

Цанко Георгиев е един от пострадалите. Той разказа, че му е обгоряло лицето, имал изгаряния по краката, пострадала и ръката му. Наложило се да престои в болницата, а исковата му молба е за 50 000 лв. обезщетение. Цанко Георгиев е от съседно село, но става така, че е бил на неподходящото място. „Минавах случайно, мина влакът и се случи тази беда”, каза той. За него най-голямата причина за случилото си е високата скорост.

Стана ясно, че следващото заседание по това дело е насрочено за месец ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com