Броят на жертвите на взрива в с. Хитрино вероятно ще се увеличи

3243
Броят на жертвите на взрива в с. Хитрино вероятно ще се увеличи
Снимка: БГНЕС

Прогнозите са, че вероятно ще се увеличи борят на жертвите. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН във връзка с взрива на дерайлиралия влак в Хитрино.

„До момента знаем със сигурност за 4 жертви“, добави той. По думите на главния комисар са евакуирани хората, в непосредствена близост до мястото на инцидента, допълни агенция Фокус.

Николов уточни, че под руините има затрупани хора. „Самоличността на загиналите хора е установена“, добави той.

Реанимационен екип на Спешния медицински център в града все още е в Шумен заради тежкото състояние на един от пострадалите, каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Антоанета Касабова, зам.-директор на Спешния медицински център в града.

По думите й по последна информация пострадалите, които трябва да бъдат транспортирани до ВМА – МБАЛ Варна са трима.

„Ако се наложи транспортиране на още пациенти имаме готовност. Нямам информация за травмите на пациентите, но единият реанимационен екип все още е в Шумен, защото единият от пострадалите е в много тежко състояние“, каза още д-р Касабова.

По-рано бе съобщено, че пети човек е починал в болницата след взрива на цистерни на жп гарата в с. Хитрино, съобщи Нова Телевизия. Това е 18-годишно момче, съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен д-р Атанас Атанасов, изп. директор на МБАЛ - Шумен.

Работи се вече в 6 операционни зали, пострадалите от взрива в Хитрино продължават да се обработват. Има трима на апаратна вентилация.

Към Варна ще бъдат транспортирани още двама пострадали, те ще бъдат настанени в болница „Света Марина“ заради баро травмите.

25 са ранените, чийто брой верояно ще се увеличава, при взрива на гарата в с. Хитрино. Двама тежко пострадали при взрива на дерайлиралия влак в Шумен трябва да бъдат транспортирани във Варна. 20 сгради са срутени, 12 души от ранените са извадени от къщите.

Една от 26 цистерни се е взривила, категоричен е началникът на пожарната в Шумен г.л. комисар Николай Николов. Три от цистерните са били празни, а останалите - пълни. Според главен комисар Георги Костов е създадена евакуация от 40-та минута на произшествието. По думите му на място не се допускат външни лица, защото има опасност от вторични взривове.

По данни на очевидци централната улица на Хитрино изглежда като бойно поле. Има изгорени до основи няколко къщи, други са разрушени или полуразрушени с изпочупени прозорци. Кметът на селото Нуридин Басри призна за големи щети.

„Пожарът е овладян, не очакваме нов взрив. Наредена е евакуация на хората от село Хитрино. Хората, които не се подчинят на тази заповед, ще бъдат принудително евакуирани. Това се прави с цел защита на техния живот“, заяви главен комисар Николай Николов.

Цистерните на дерайлиралия влак в Хитрино не горят, пожарникари ги охлаждат с вода

23 души от село Хитрино са откарани в центъра за Спешна медицинска помощ в Шумен. Трима от тях са били с обгаряния и са транспортирани ...

От полицията съобщиха, че избухналата цистерна е превозвала пропан-бутан. На мястото на трагедията работят над 150 души от МВР – полицаи и пожарникари. Изпратени са 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ. Първите четири пожарни екипа са пристигнали на мястото на произшествието около 6 часа – 15 минути след подаване на съобщението за взрива. Заедно с тях пристигат и първите полицейски екипи, които незабавно предприемат действия за отцепване на района. Непосредствено след това започва и извеждането на хората от населеното място.

От русенската фирма „Булмаркет“, собственик на катастрофиралите цистерни, заявиха, че не знаят към момента какво точно се е случило с композицията. Цялото й ръководство е на мястото на трагедията в село Хитрино. Цистерните с пропилен и пропан-бутан са пътували от Бургас за Русе, каза зам.-управителят Димитър Баев. Стоката не е на фирмата, тя само я е превозвала. По думите на Баев цистерните са били технически изправни.

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил свой екип, който ще се заеме с разследването на случая.

Движението около село Хитрино е ограничено.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен