Хората в Хитрино се връщат по домовете си

1154
Хората в Хитрино се връщат по домовете си
Снимка: БГНЕС

Жителите на село Хитрино вече се завръщат по домовете си. Днес в 13.30 часа в селото е пристигнал първият курс на автобус с хора, а вторият се очаква към 15.00 ч. Сред местните се говори, че хората от първия курс ще могат трайно да останат по домовете си и да започнат необходимите ремонтни дейности по тях. По-късно те получиха и официално потвърждение, че могат да се върнат в Хитрино. Информацията съобщава кореспондентът на Actualno.com на място. Той допълва, че ситуацията в селото е спокойна.

А иначе приключи успешно и операцията по извеждането и на последната цистерна от ж.п. гарата в Хитрино.

Кука от теглич пробила цистерната в Хитрино

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната...

В операцията по обезвреждането на цистерните от дерайлиралата влакова композиция в района на жп гарата в Хитрино участваха 771 служители на МВР, експерти и специалисти, както и 223 единици техника - 16 пожарни автомобила, два водоносни автомобила, автомобил - мобилен команден пункт, автостълба, 18 контейнеровоза, два седлови влекача, осем спасителни автомобила, шест микробуса, два челни товарача, багер, 10 гондоли за чакъл, валяк, четири тежки крана, два специализирани автомобила за тежки товари, вишка, аварийно-възстановителен влак, седем автоцистерни, 25 служебни автомобила, автомобил за въздушно разузнаване, 116 патрулни и оперативни автомобила и автомобил с термовизионна камера, съобщиха от МВР.

Бе осигурен модул на Военно-медицинска академия и девет линейки от Шумен и близките области.

Сигналът за инцидента бе получен на 10.12.2016 г. в 5.42. Първите сили - два пожарни автомобила, се отправят към мястото в 5.43 часа и пристигат в 6.00 часа /разстоянието до с. Хитрино е около 20 км/. Минути по-късно към района се отправят още пожарни и транспортни автомобили с общо 80 служители на РДПБЗН – Шумен. Чрез Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са предислоцирани пожарни автомобили от Търговище и Разград, сили и средства от секторите Специализирани оперативни дейности – Русе, Варна, Велико Търново, с оборудване за търсене и спасяване. Изпратен е също така мобилен команден пункт от РДПБЗН - Велико Търново с цел осигуряване управлението на действащите екипи. На мястото на произшествието в рамките на два часа са съсредоточени автомобили и служители на ГДПБЗН, полицаи от ОДМВР - Шумен, от Зоналното жандармерийско управление – Варна и Бургас. Съсредоточени са и екипи на Спешна помощ от Разград, Търговище, Шумен и Варна. Осъществен е контакт с Министерството на здравеопазването за нуждата от транспортиране на пострадали, както и с Министерството на отбраната във връзка с готовност за изпращане на хеликоптер.

При пристигане на мястото на инцидента, който е на приблизително 20 км от Шумен, дежурната смяна заварва следната обстановка - на около 400-500 м по протежение на железопътните релси и около 100 м в дълбочина има мащабни разрушения, горят многобройни пожари, предизвикани от взрива. Част от цистерните са дерайлирали, като от две от тях има изтичане на газ, придружен с пламъчно горене. Служителите от РСПБЗН - Шумен незабавно предприемат действия за търсене и спасяване на пострадали, охлаждане на горящите цистерни и гасене на част от сградите в близост до обърнатите цистерни. Извършва се разузнаване на обстановката и с помощта на жители от с. Хитрино са установени възможните места с пострадали и затрупани хора, откъдето са намерени и изведени шест човека с множество термични, разкъсно-контузни и порезни рани.

С екипи на ЦСМП в МБАЛ – Шумен са откарани пострадалите при инцидента, които са прегледани и, в зависимост от състоянието им, са настанени за лечение в различни болници. За оказване на психологична помощ на засегнатите жители на населеното място в с. Хитрино са изпратени петима психолози от лабораториите във Варна и Плевен на Института по психология на МВР. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени.

Бъчварова: В 14.00 часа днес жителите ще могат да влязат в Хитрино

Днес в 14.00 часа жителите ще могат да влязат в Хитрино. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време...

Със заповед на директора на ГДПБЗН в 6.00 часа е въведен планът за действия при извънредни ситуации на ГДПБЗН, а със заповед на министър-председателя в оставка е въведен и Националният план за защита при бедствия в частите “Действия при големи катастрофи (автомобилни, железопътни, по вода и авиационни)”. За изпълнение на дейностите е създаден Национален щаб (НЩ), под ръководството на министър-председателя в оставка и членове: Румяна Бъчварова – заместник министър-председател по коалиционната политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи в оставка; Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика в оставка; Ивайло Московски – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка; Петър Москов – министър на здравеопазването в оставка; главен комисар Георги Костов – главен секретар на Министерството на вътрешните работи; главен комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Разпоредено е на БДЖ да организира изпращане на локомотив за изтегляне на задната част на композицията (12-те незасегнати вагона), като около 11.00 часа е дадено разрешение да започне изтеглянето им до град Плиска. Изпратени са и два крана от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ , които да вдигнат дерайлиралите вагони. На 10.12.2016 г. е установено изтичане на газ пропилен. Започва организирането на преточването на опасните вещества от авариралите цистерни в автоцистерни на наети за целта външни специализирани фирми. Извършена е евакуация на хората от селото. Осигурено е денонощно дежурство на жандармеристи и полицаи с оглед опазване на имуществото на хората.

Стартират операциите по преточването на опасните цистерни и тяхното извеждане на безопасно място. Екипите работят при изключителен риск - продължават непрекъснатите дейности по обезопасяването на разхерметизираната цистерна, въпреки тежките метеорологичните условия – ниски температури и силен вятър, които затрудняват аварийно-възстановителните дейности.

Междувременно е осигурена възможност през деня за безопасно съпровождане и извеждане на жителите да нахранят животните си или при крайна необходимост да вземат от домовете си лекарства и лични вещи.

Снимка: Архив

До 20 години затвор грози машинистите от Хитрино

Прокуратурата не се съмнява в психичното здраве на двамата машинисти, карали композицията, която се взриви в Хитрино. Въпреки това ще б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com