Жители на Хитрино излязоха на протест срещу бавното разчистване след трагедията

3109
Жители на Хитрино излязоха на протест срещу бавното разчистване след трагедията
Снимка: МВР

Около 30 жители на Хитрино се събраха на главния път Шумен-Силистра при разклона за село Тимарево и заплашиха да го затворят, ако не бъдат пуснати по домовете си.

Вече мина почти седмица, откакто стана взривът на товарния влак с опасен товар, а те все още не са допускани до имотите си. Хората са недоволни от бавните според тях темпове на работа, информира БНР. Те настояват министърът на вътрешните работи или на транспорта да им обясни какво са превозвали цистерните, от взрива не е ли замърсена почвата и цялата околна среда. Най-големи са притесненията им заради изоставените животни, от които се изхранват цели фамилии.

Бедственото положение в Хитрино се удължава

Бедственото положение в село Хитрино се удължава до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи в района, съобщава БНР. ...

"Живеем в абсолютно неведение. Срамота. Оставени сме на произвола на съдбата", заявиха млади мъже, които били разочаровани от държавата, цитирани от Topnovini.bg. Кризисният щаб веднага влезе в преговори с протестиращите. Директорът на пожарната Николай Николов и кметът на Хитрино Нуридин Басри успокоиха духовете.

Николов обясни, че се работи с възможно най-бързи темпове и не иска хората му да бъдат притискани, защото работата, която извършват, е изключително опасна. Той обеща, че в понеделник в 11:00 ч. ще отговори на всички въпроси, свързани с това кога ще се приберат по домовете си - тоест дотогава няма да имат достъп. Шефът на пожарната увери, че няма никакви замърсявания на почвата и водата на селото и призова жителите да бъдат спокойни, отбелязва още вестник "Сега".

Кметът обеща, че ще напълни хладилниците на всички с храна, преди да се завърнат в къщите си. Гарантира им и че ще им бъдат осигурени печки и дърва за отопление.

Разбра се, че в селото са влезли строителни екипи и вземат мерки от всички изпочупени врати и прозорци. Целта е следващата седмица, когато хората вече влязат в селото, да дойдат майстори, които да им поставят нова дограма.

Въздухът в Хитрино и околните села е чист и няма опасност за хората

Няма опасност за здравето на хората в Хитрино и в околните села, сочат замерванията за чистотата на въздуха до този момент. Продължава...

Към 16 декември БЧК е събрал от частни дарения 1 582 790 лв. 999 052 са от есемеси, а 570 209.79 лв. са преведeни по банков път. Организацията е получила хиляди обаждания от цялата страна за даряване на мебели, храна, дрехи, съдове и др.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че продължава замерването на чистотата на въздуха в Хитрино и в околните села. В момента всичко е в нормата, няма вредни и токсични вещества, няма опасност за здравето на хората, заявиха Евелина Шишманова – директор на РИОСВ-Шумен, д-р Илияна Лозанова- РЗИ в Шумен и Красимир Марков – управител на ВИК в града.

След приключване на операцията ще се извърши и замерване за чистотата на почвата в Хитрино. Взети са проби и от близките села, които показват, че водата изцяло отговаря на изискванията за ползване.

В Хитрино водоизточниците не се ползват, там тепърва предстои много работа след като представители на РИОСВ и ВИК бъдат допуснати. В началото, при замерванията на 400 метра от мястото на трагедията, са били отчетени завишени норми на въглероден оксид, въглероден диоксид и фини прахови частици, които след потушаване на пожара са влезли в норма, обясниха експертите. Оттогава няма завишение на нито един компонент на атмосферния въздух. Няма никакви основания хората да се притесняват.

Изведена е трета цистерна от дерайлиралата композиция на гара Хитрино

На безопасно място е изведена трета цистерна от дерайлиралата композиция на гара Хитрино. Днес към 11.30 часа бе проведена успешна опе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com