X
 
 

Край двореца на Симеон Велики оживяха воини и търговци

1346 0
Край двореца на Симеон Велики оживяха воини и търговци
Снимка: Йорданка Калчева
Старата българска столица Преслав, съхранила духа на Симеон Велики, стана арена на зрелищни демонстрации на бойните умения от Средновековието, умела езда и стрелба с лък, разкриване на тайните на забравени занаяти, храната на старите българи. Два поредни дни – на 4 и 5 май, в рамките „Преславни дни – Велики Преслав 2019“ на край южната порта на вътрешния град се провежда Събор на средновековното културно наследство. Организаторите – община Велики Преслав, Археологически музей  „Велики Преслав“ и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските  традиции „Авитохол“ са посветили събора на един от най-великите български владетели – Симеон I, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бита и традициите на българите от IX – X век демонстрираха клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти.

Пред крепостната стена, на мястото на древните занаятчии, свои изделия изложиха техни последователи. Софка Димитрова демонстрира тъкане на колани на кори. В съседство ковач показа умения в изработката на метални предмети, използвани във въоръжението и в бита. Посетителите имаха възможност да стрелят с лък, да се включат в изработката на керамични съдове, накити, сечене на монети.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално