Настимир Ананиев обяви две възможни причини за трагедията в Хитрино

3555
Настимир Ананиев обяви две възможни причини за трагедията в Хитрино
Снимка: БГНЕС

Висока скорост при навлизане в гарата, грешно подреждане на влаковата композиция или неизправност в самия подвижен състав са вероятните причини, предизвикали дерайлирането и трагедията с толкова жертви в Хитрино. Аз съм в непрекъснато връзка с министрите на транспорта и вътрешните работи - ситуацията вече се овладява. Цистерните се изтеглят извън населеното място.

Това каза в извънредното студио на Нова Телевизия Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в Парламента, по повод тежкия инцидент в гара Хитрино от тази сутрин.

Борисов разпореди въвеждане на Националния план за защита при бедствия

Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. Подготвя се решение на Мин...

Самото разследване ще покаже кой какво е свършил или не е свършил, за да се стигне до тая трагедия, обясни Ананиев и припомни, че звената за транспорти инциденти правят ежегодни доклади и може да се проследи дали за жп-района Хитрино е докладвано за потенциален риск, взети ли са всички мерки има ли отговорни длъжностни лица.От независимия национален орган за разследване на транспортни инциденти, към Министерството на транспорта, който е не терен, ще установят причините. В понеделник имам готовност да свикам извънредна Транспортна комисия в Народното събрание, за да ни запознае министър Московски с причините, каза Ананиев.

Той препоръча да се дава на всеки 30 минути актуална информация на жителите на Хитрино за ситуацията след инцидента и взетите мерки.

Ананиев посочи, че произшествието е станало рано сутринта, иначе е щяло да има още повече жертви, защото жп-линията минава през центъра на Хитрино и до нея в непосредствена близост са магазини, заведения, полицейското управление, кметството и автогарата, част от които са разрушени. Ананиев каза, че има десетки населени места, през които преминават жп-пътища и трябва да се затегнат мерките за сигурност.

За собственика на композицията Ананиев каза, че по сведенията, дадени му днес от транспортния министър фирмата е изрядна, с дългогодишен опит и без проблеми с нейни композиции до момента.

Извеждат всички жители на село Хитрино

Създадена е организация за извеждане на всички жители на село Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е към 14.00 ч....

По думите му, сега на първо място за държавните органи е да се осигури безопасността на хората и екипите на терен и да спасят от руините, ако са останали затрупани хора. Обстановката е рискова, но няма опасност от нов взрив, увериха ме експертите, с които разговарях, каза още Ананиев.

Управлението на БДЖ не е свързано с конкретния трагичен инцидент. Разбира се, реформа в БДЖ трябва да се направи, но това няма връзка с днешното произшествие, категоричен бе Ананиев. По думите му е имало бърза реакция на Пожарната, която заедно с жителите и екипите на терен, са спасили много хора в първия час след катастрофата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен