X
 
 

Настимир Ананиев обяви две възможни причини за трагедията в Хитрино

2715 1
photo of Настимир Ананиев обяви две възможни причини за трагедията в Хитрино
Снимка: БГНЕС
Висока скорост при навлизане в гарата, грешно подреждане на влаковата композиция или неизправност в самия подвижен състав са вероятните причини, предизвикали дерайлирането и трагедията с толкова жертви в Хитрино. Аз съм в непрекъснато връзка с министрите на транспорта и вътрешните работи - ситуацията вече се овладява. Цистерните се изтеглят извън населеното място.

Това каза в извънредното студио на Нова Телевизия Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в Парламента, по повод тежкия инцидент в гара Хитрино от тази сутрин.

Извеждат всички жители на село Хитрино

Създадена е организация за извеждане на всички жители на село Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е към 14.00 ч....

Самото разследване ще покаже кой какво е свършил или не е свършил, за да се стигне до тая трагедия, обясни Ананиев и припомни, че звената за транспорти инциденти правят ежегодни доклади и може да се проследи дали за жп-района Хитрино е докладвано за потенциален риск, взети ли са всички мерки има ли отговорни длъжностни лица.От независимия национален орган за разследване на транспортни инциденти, към Министерството на транспорта, който е не терен, ще установят причините. В понеделник имам готовност да свикам извънредна Транспортна комисия в Народното събрание, за да ни запознае министър Московски с причините, каза Ананиев.

Той препоръча да се дава на всеки 30 минути актуална информация на жителите на Хитрино за ситуацията след инцидента и взетите мерки.

Ананиев посочи, че произшествието е станало рано сутринта, иначе е щяло да има още повече жертви, защото жп-линията минава през центъра на Хитрино и до нея в непосредствена близост са магазини, заведения, полицейското управление, кметството и автогарата, част от които са разрушени. Ананиев каза, че има десетки населени места, през които преминават жп-пътища и трябва да се затегнат мерките за сигурност.

За собственика на композицията Ананиев каза, че по сведенията, дадени му днес от транспортния министър фирмата е изрядна, с дългогодишен опит и без проблеми с нейни композиции до момента.

Борисов разпореди въвеждане на Националния план за защита при бедствия

Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. Подготвя се решение на Мин...

По думите му, сега на първо място за държавните органи е да се осигури безопасността на хората и екипите на терен и да спасят от руините, ако са останали затрупани хора. Обстановката е рискова, но няма опасност от нов взрив, увериха ме експертите, с които разговарях, каза още Ананиев.

Управлението на БДЖ не е свързано с конкретния трагичен инцидент. Разбира се, реформа в БДЖ трябва да се направи, но това няма връзка с днешното произшествие, категоричен бе Ананиев. По думите му е имало бърза реакция на Пожарната, която заедно с жителите и екипите на терен, са спасили много хора в първия час след катастрофата

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    Ами нормашно ли е другари и другарки жп линия за товарни превози да минава през центъра на селището?Каква е гаранцията че може да се изключи инцидент при положение че ежедневно преминават оттам цистерни с пропан бутан! Жп линията трябва да се измести,това не е първия случай! През соца е гръмнала пак там цистерна с мазут!
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...