Прокуратурата не изключва нито една версия за взрива в Хитрино

1356
Прокуратурата не изключва нито една версия за взрива в Хитрино
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не изключва нито една версия за взрива в Хитрино. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за версиите, по които работи прокуратурата по установяването на причините за експлозията на цистерни в село Хитрино.

„Към този час няма нищо ново, което можем да съобщим. Продължават действията. Иначе не се изключва нито една версия. Основно се работи по версията за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и причиняване на значителни имуществени вреди“, обясни Арнаудова, като уточни, че разпитите продължават и в момента, допълни агенция Фокус.

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, много е опасно. Това каза пред журналисти министър-председателят в о...

Междувременно стана ясно, че спасителните операции в 25-те сериозно пострадали сгради от взрива в Хитрино ще продължат и през нощта. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов за експлозията на цистерни в Хитрино. „Абсолютно напълно приключи евакуацията и всички жители на населеното място са евакуирани. Голяма част от тях са предпочели да отидат при свои близки, роднини и приятели в съседните села.

По-малка част от тях е предпочела да бъде настанена в Шумен - около 15 човека в Кризисния център на общината. Около 1000 души са евакуирани, като селото се състои от около 1200 жители. Продължават още спасителните операции в тези 25 сгради, които са пострадали сериозно от взрива. За лица в неизвестност не мога да потвърдя, че има. До момента бройката е 7 загинали и 29 пострадали“, уточни Ципов.

Той подчерта, че е започнала и подготовката по една изключително сложна операция – „да бъде източен този пропилен от дерайлиралите вагони-цистерни, за да могат да бъдат върнати обратно на релсите и да бъдат изведени извън населеното място“, поясни зам.-министърът.

Той обясни, че за версиите за инцидента отговарят прокуратурата и следствието. „В момента извършваха огледи. Те трябва да дадат повече информация каква е причината, но органите на МВР заедно със служителите на Министерството на транспорта за разследване на подобни инциденти проверяват скоростта, с която се е движел влакът. Всички хора са изведени, включително и полицаите, които бяха на място. Призовавам гражданите и медиите да бъдат изключително внимателни, защото предстои изключително сложна и опасна операция. Тя няма да приключи по-рано от 48 часа. Сигурно ще продължи и повече. 9 цистерни са изведени от 19 дерайлирали вагона“, допълни Красимир Ципов и добави, че трябва да се благодари и на всички граждани, които са дарили кръв за пострадалите.

Разпитани са тримата машинисти на влаковата композиция и управителя на "Булмаркет"

След първоначално създадената от главния прокурор организация за разследване на инцидента в с. Хитрино, в която са включвани следовател...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен