Прокуратурата: Влакът, дерайлирал в Хитрино, се е движил с два пъти над позволената скорост

6023
Прокуратурата: Влакът, дерайлирал в Хитрино, се е движил с два пъти над позволената скорост
Снимка: МВР

Влакът, който дерайлира в Хитрино, се е движил с висока скорост - почти два пъти над позволената. Това сочи експертизата, която трябваше да установи точната скорост на композицията.

Съдебно-техническата експертиза сочи, че влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/час, при ограничение 40/км в час. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на БГНЕС.

Арнаудова изложи подробности около разследването във връзка с аварията в село Хитрино. Налице е почти двойно по-висока скорост от допустимата в този участък, както става ясно от експертизата.

Утре трябва да вдигнат последната цистерна в Хитрино

Съгласно плана, който сме разработили, би трябвало утре да сме вдигнали последната цистерна и да започне процесът по пускането на хорат...

„Към този момент са изготвени две от важните експертизи – пожаротехническа и съдебно-техническа”, заяви Румяна Арнаудова.

Съдебно-техническата експертиза дава информация на прокурорите за това каква е била скоростта на влаковата композиция и с каква скорост е навлязла в гара Хитрино.

Двамата машинисти в първия локомотив Димитър Михнев и Радослав Петков в момента се привличат като обвиняеми и прокурорът е постановил задържането им до 72 часа. Те са настанени в психиатрични заведения в Русе. Наблюдаващият прокурор е разпоредил, след отвеждането им в Шумен, да бъдат консултирани от вещи лица психиатри, за да се установи в какво психическо състояние се намират. Ще бъде назначена и психиатрична експертиза, която да отговори дали са вменяеми или не и дали с тях могат да се извършват процесуално-следствени действия. Към този момент няма основание да считаме, че е на лице невъзможност да се извършват тези действия. Затова лицата се привличат и задържат от прокурора, стана ясно от думите на Арнаудова.

От своя страна първият машинист – Димитър Михнев – беше лаконичен в коментара си: „Нищо не мога да коментирам, не съм виждал експертизите”, заяви той пред източници на bTV.

Жителите на Хитрино може и да не се върнат в селото на 20 декември

Все още има риск при отвеждането на цистерните от Хитрино. Затова денят, в който жителите на Хитрино ще могат да се върнат, ще зависи о...

Установено е, че предвижвайки се с тази скорост и навлизайки в отклонение, където е трябвало да остане влакът, за да се размине с движещия се с насреща пътнически влак, това обстоятелство е довело до дерайлиране на влаковата композиция.

Вследствие на дерайлирането част от цистерните са били счупени, една от тях е била разхерметизирана и от нея под налягане е изтекло голямо количество пропилен, който се е разпространил във въздуха. Пропиленът е започнал да се разпространява във всички посоки и основно в посока североизток. Той се е смесил с въздуха и след около 2 минути и половина настъпва възпламеняване на газовия облак от печка на твърдо гориво, разположена в детска стая в едно от разрушените жилища. След възпламеняването вълната на експлозията се ускорява значително и предизвиква взривна вълна. Продължава горенето и се запалват къщи, дървета, трева и други. Резултатът е 7 загинали и 26 лица с тежки, средни и леки телесни повреди.

Тези данни са първоначални, назначени са още много експертизи, но към този момент въз основа на данните от техническата експертиза наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен е приел, че двама от машинистите са причинили най-тежкият резултат, като не са спазили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, както и в специална Наредба за техническа експлоатация на влаковете, каза Румяна Арнаудова.

Това престъпление е квалифицирано по най-тежкия състав на престъпленията по транспорта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com