Асад не вярва Русия да сключи зад гърба му сделка със САЩ и да го отстранят

1653
Асад не вярва Русия да сключи зад гърба му сделка със САЩ и да го отстранят
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Сирия Башар Асад е убеден, че ролята на Русия в сирийската криза е помогнала да бъде променен ходът на конфликта в неговата страна. В откъси от интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си, цитирани от ТАСС, той каза, че не вярва, че Русия може да сключи политическа сделка със САЩ за отстраняването му от власт.

Асад смята, че "ще влезе в историята като човек, който е защитавал страната си от тероризъм и интервенция, който е запазил нейния суверенитет и териториална цялост". "Когато защитаваш страната си от терористи и убиваш терористи, когато побеждаваш терористи, ти не си жесток. Ти си патриот", подчерта той.

Асад се вижда като борец срещу тероризма

Президентът на Сирия Башар Асад се надява потомците да говорят за него като за лидер, който се е борил срещу тероризма и е защитил суве...

В отговор на реплика на журналиста, че ръцете му са "изцапани с кръв", Асад отговаря: "Ако докторът прави разрез на главата заради гангрена, за да спаси пациента, не казват, че е жесток. Той прави това, за да спаси тялото".

Асад смята, че последните президенти на САЩ са имали практически нулев опит във външната политика. Говорейки за вероятността републиканецът Доналд Тръмп да се окаже в Белия дом, сирийският лидер каза, че заставането на човек без никакъв външнополитически опит начело на САЩ е "опасно за страната като цяло".

Според сирийския президент въздушните удари, които САЩ и техните съюзници нанасят на сирийска територия, не помагат за победата над тероризма. Те са незаконни, "несериозни и контрапродуктивни", подчерта той. Асад смята също така, че на президента на САЩ Барак Обама му липсва достатъчно воля, за да разгроми терористичната групировка "Ислямска държава".

Телевизионната компания отбелязва, че интервюто е записано и от пресслужбата на сирийския президент и не е подложено на редакторски корекции. Пълният му текст ще бъде излъчен тази вечер.

Башар Асад назначи ново правителство

Президентът на Сирия Башар Асад е издал указ за назначаването на новото правителство на Сирия, предава РИА Новости. Правителството огл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com