Ислямска държава отстъпва територии

4208
Ислямска държава отстъпва територии

Джихадистката групировка Ислямска държава е загубила за първите шест месеца на 2016 г. 12% от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия. Това показва анализът на специализираната в областта на отбраната британска агенция IHS Jane's, предава БГНЕС.

ИД обяви през 2014 г. ислямски халифат на част от зоните под неин контрол в обхванатата от гражданската война Сирия и в съседен Ирак. През 2015 г. т.нар. халифат намаля с 12 800 кв.км до 78 000 кв.км или нетна загуба от 14% от територията му. През първите шест месеца на т.г. територията му се сви с още 12%.

"Ислямска държава" със своя парична единица

Организацията Ислямска държава е пуснала в обращение своя собствена валута, с която търгува петрол в Източна Сирия, предаде ДПА, като с...

В Сирия, където срещу ИД се бият както подкрепяната от Русия сирийска армия, така и арабско-кюрдският съюз, подпомаган от САЩ и от бунтовници, ИД загуби на 27 март античния град Палмира. В Ирак пък на 26 юни правителствените сили отвоюваха град Фалуджа.

Джихадистите са обсадени в Минбедж, разположен на главния път между Сирия и Турция, през който се снабдяват. През 2015 те загубиха Тал Абияд, също важен пункт за тяхното снабдяване в Сирия. В Ирак те отстъпиха от Синджар, в северната част на страната, и загубиха Рамади, главен град на сунитската провинция Анбар.

В анализа не се уточнява какъв процент от територията на двете страни контролира Ислямска държава. На 16 май Пентагона съобщи, че ИД е загубила около 45% от завоюваната територия в Ирак и между 16 и 20% в Сирия.

Британската агенция отбелязва също, че месечните приходи на ИД също са намалели от 80 милиона долара през март 2015 на 56 милиона през март 2016 и от тогава продължават да се свиват – с поне 35%.

Оланд: Докато ИДИЛ отстъпва, има риск други групировки да станат по-силни

Над 30 души са загинали, а около 150 са били ранени през изминалото денонощие, в резултат на обстрел на бойци от групировката „Дж...

Заедно с военните поражения по фронтовете намалява и вътрешната сплотеност на джихадистите – за това свидетелства нарасналият след януари 2016 г. брой на дезертьорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия