Напредването на сирийската армия предизвиква страх, че ще се стигне до "състезание" за Ракка

2230
Напредването на сирийската армия предизвиква страх, че ще се стигне до "състезание" за Ракка
Снимка: Getty Images

Напредването на сирийската армия в провинцията Ракка открива възможност за началото на състезание за „столицата“ на „Ислямска държава“ между подкрепяната от САЩ сирийска опозиция и силите на сирийския режим, подкрепяни от Москва.

Подкрепяни от руската авиация сирийските правителствени войски са на около 65 км. от югозападната част на града, след като започнаха боеве с „Ислямска държава“ в края на миналата седмица. Това се случва две седмици, след като подкрепяните от САЩ сили на опозицията започнаха офанзива северно от Ракка, фактическата столица на „Ислямска държава“ в Сирия, която е също така център на самопровъзгласения халифат от 2014 г. насам.

„Ислямска държава“ в момента се бие едновременно на четири фронта: на север и югозапад от Ракка, около град Манбидж в близост до турската граница със Сирия и в град Фалуджа в Ирак, където правителствените сили и подкрепящите ги отряди на народното опълчение се опитват да върнат града под свой контрол.

Въпреки, че властите на САЩ се опитват да намалят възможността за това, напредването на сирийските правителствени сили към Рака може да доведе до ситуация, в която те и опозицията ще се опитат едновременно да проведат офанзиви за превземането на града от „Ислямска държава“. За първи път правителствените сили присъстват в провинцията Рака откакто бяха изтласкани от нея от „Ислямска държава“ през 2014 г. Отделните офанзиви могат да усложнят и без това сложната ситуация в Сирия и да застрашат дипломатическите отношения, които Москва и Вашингтон развиха, за да тласнат мирните преговори.

Някои западни политици предупреждават, че успешна офанзива на режима и на руснаците към Ракка може да повлияе на по-широката война в Сирия, позволявайки на президента ѝ Башар Асад да твърди, че само силите на режима му могат да се справят с „Ислямска държава“. Това ще навреди и на мирния процес и ще упражни натиск върху западните правителства да приемат сирийското правителство.

„Режимът и руснаците искат да се вкарат в разговорите за бъдещето на Ракка. Те искат да накарат САЩ да осъществят координация с техните сили“, заяви Крис Козак – аналитик от Института по изучаване на войната, базиран във Вашингтон. „Тази операция е по-скоро за сигнализация и позициониране, отколкото пълнокръвен опит за завземането на Ракка“, смята той.

Силите на сирийската опозиция, подкрепяни от авиацията на САЩ и обучавани от американски военни инструктори имаха успехи срещу „Ислямска държава“, но има притеснения, че влиянието на кюрдските сили в групата ще доведе до арабско-кюрдско напрежение. Ракка е населявана най-вече от араби-сунити, но много от съседните области в близост до границата с Турция са от смесено или предимно кюрдско население и сирийските кюрди имат апетити за някаква форма на автономия в части на Северна Сирия. Местните араби и преди са обвинявали кюрдските бойци от „Народните отряди за защита“, че не им позволяват да се завърнат по домовете си след като превземат градовете им от „Ислямска държава“. Наскоро сирийските кюрди излъчиха видео,показващо опозиционните сили в покрайнините на Манбидж. Настъплението не се придвижва бързо към Ракка, но изтласкването на „Ислямска държава“ от тези честа е ключова част от отрязването на логистичните линии на терористите.

Башар Асад обеща да продължи "войната с тероризма"

Сирийският президент Башар Асад обеща да продължи "войната с тероризма", имайки предвид бунта срещу него, който продължава повече от пе...

Говорителятна кюрдите Шерфан Дарвиш заяви, че силите на опозцията се стремят да разбият линиите за снабдяване на „Ислямска държава“ на границата с Турция. „Ние не се безпокоим по напредъка на силите на режима към Ракка, защото те няма какво да постигнат там. Досега са напредвали единствено през празна пустинна местност“, заяви той.

Същевременно докато опозицията и правителствените сили имат напредък, изтласкването на „Ислямска държава“ не е сигурно. Групата се е укрепила в града, в който има десетки хиляди души, правейки въздушната подкрепа, която бе ключова за настъпленията, прекалено рискована заради възможния голям брой съпътстващи цивилни жертви.

Прес-секретарят на Пентагона Питър Кук заяви, че няма военна координация между САЩ и Русия относно съдбата на Ракка. Той излъчи възможните резултати от опита да се превземе града. „Ние не виждаме в това проблем и ако това стане такъв, ще имаме подготовка как да се справим с него“, заяви той.

Високопоставено лице от сектора на отбраната в САЩ заяви, че „винаги има възможност“ сирийския режим и руснаците да започнат офанзива към град Ракка. Но той добави, че за това ще е нужно прекалено голямо разместване на сили и екипировка в региона, което ще направи правителствените сили уязвими в други области. „Базирано на бойната сила, която имат в момента, ще е трудно да получат приоритет“, добави той.

Financial Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари