Изпълнява ли ВиК – Сливен нормативните изисквания за публичност и прозрачност?

7652
Изпълнява ли ВиК – Сливен нормативните изисквания за публичност и прозрачност?
Снимка: интернет

„Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД отклонява част от задълженията си за публичност и прозрачност, вменени на ВиК дружествата от нормативната база.

Показателен пример за това е неизпълнението на чл. 18 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и каназлизационни услуги, в който се казва: „В едномесечен срок преди подаване на заявлението по чл. 19 ВиК операторът оповестява по подходящ начин в средствата за масово осведомяване и на интернет страницата си предложението си за утвърждаване и одобряване на цени”.

Справка в сливенските медии и в сайта на „Водоснабдяване и канализация – Сливен” показва, че дружеството не е изпълнило задължението си по този член от наредбата. Т.е. монополистът не е счел за нужно да уведоми своите потребители за очакваното увеличение на цената на водата в региона. Нещо повече – през миналата седмица сливенските медии се опитваха, но така и не успяха да получат информация дали и в Сливен ще има скок в цената на водата, както бе съобщено за много други региони. На въпрос на Actualno.com управителят на ВиК – Сливен Севдалин Рашев заяви категорично: „Когато имаме информация, ще ви кажем”. И препрати към решението на КЕВР от заседанието в понеделник, 17 декември..

Само че идеята за предварително оповестяване, дефинирана в нормативния документ, не е случайна. Тя цели потребителите своевременно да бъдат информирани за повишението на цените. Както и за причините, които са наложили промяната.

В Сливен нищо такова не се случи. Управителят на ВиК високомерно отказа да даде каквито и да било разяснения за очакваните ценови промени, препращайки освен към КЕВР, и към бизнес плана, който е разработил.

Само че… този бизнес план не може да бъде открит нито в сайта на сливенското ВиК, нито в сайта на КЕВР. Макар изпълнението (или неизпълнението) му директно да кореспондира със задържането или повишението на цените на водата – това е регламентирано във вече споменатата Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги - чл. 19, чл. 20 и т.н. Сред изискванията на чл. 20 е и представянето на „анализ за социална поносимост на предложените цени на ВиК услуги”. В Сливенско никой простосмъртен не е виждал подобен анализ.

Впрочем, в сайта на „Водоснабдяване и канализация – Сливен” липсват и задължителните годишни отчети – счетоводни и за изпълнението на петгодишния бизнес план. А това, разбира се, лишава потребителите от информация какво е финансовото състояние на дружеството и дали този бизнес план се изпълнява успешно, или не. И респективно - дали исканията за повишаване на цената на водата са достатъчно обосновани, или прикриват нечие безхаберие.

Непубликуването на годишните отчети поставя под въпрос и дали „Водоснабдяване и канализация” е в състояние да осъществи свръхамбициозните си намерения за 100-милионни инвестиции. Прозрачно и по правилата. Защото не е тайна, че това са инвестиции, заровени под земята, и контролът върху тях е твърде сложен.

Впрочем, ето още един щрих. На заявление, подадено по Закона за достъп до обществена информация, с питане: дали „Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД ползва услугите на външна счетоводна фирма и евентуално - коя е тя, в отговор от ВиК поискали следните невероятни уточнения: за какъв период става дума, какъв е видът на договора, за който се иска информация, и нещо повече – кои са трите имена на лицето, за което се иска информация.

Явно от дружеството очакват списък с всички счетоводни кантори от региона и страната, с трите имена на служителите в тях, за да могат да отговорят на простичкия въпрос кой ги обслужва счетоводно.

А това вече прилича на брадатия виц за студентите на изпит за жертвите от атомната бомба: „Поименно, колега, поименно”…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Новият временен наместник на Сливенската епархия е известен

Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com